Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vakanser täcks av obehörig personal

Av 83 vakanta förskollärartjänster som varit utannonserade under sommaren har 58 tillsatts med obehörig personal.

Chefer. Barn- och ungdomschef Birgitta Larsson och Monica Harlin, en av två verksamhetschefer för förskolan, berättar om ett tufft rekryteringsläge. Det är stor konkurrens om förskollärare.

Chefer. Barn- och ungdomschef Birgitta Larsson och Monica Harlin, en av två verksamhetschefer för förskolan, berättar om ett tufft rekryteringsläge. Det är stor konkurrens om förskollärare.

Foto: Susanna Beskow Norgren

FÖRSKOLA2016-09-03 08:00

Birgitta Larsson är barn- och ungdomschef i Norrköping, och Monica Harlin en av numera två verksamhetschefer för den växande förskolan.

– Vi har haft en tuff period när det gäller att rekrytera. Totalt sett har vi haft 100 tjänster ute i sommar, men av dem är det 17 tjänster som tillsatts genom intern rörlighet. De vakanser vi har haft har sammanlagt varit 83, säger Birgitta Larsson.

– På de kvarvarande 83 tjänsterna har vi anställt nio behöriga externa kandidater. Vi har anställt 58 som saknar legitimation som förskollärare. Sedan betyder det inte att de saknar varken utbildning eller erfarenhet. Många har barnskötarutbildning eller har jobbat inom förskolan tidigare.

Faktum kvarstår dock: 58 saknar legitimation som förskollärare.

Personalstyrkan på en förskola består både av högskoleutbildade förskollärare, med ett uppdrag kopplat till läroplanen, att leda det pedagogiska arbetet, och barnskötare med gymnasieutbildning.

En barnskötare kan anställas på ett förskollärarvikariat på ett halvår eller ett år. Det har varit en lösning i den akuta situationen.

– I vissa fall är det personer som saknar utbildning för att arbeta med barn. Det kan vara personer som arbetat som timvikarier inne i våra verksamheter i några år, som man lyfter in och ger ett halvårs förordnande.

En jämnare fördelning av förskollärare kan man uppnå genom att flytta förskollärare så att den pedagogiska kompetensen finns på alla förskolor.

Det har länge varit svårt att få tag i utbildade förskollärare, men problemet har förvärrats under det senaste året. Barnantalet har ökat, och det har kommit statliga direktiv om att minska barngruppernas storlek.

– Det betyder också att vi behöver öppna upp fler avdelningar. Då ökar rekryteringsbehovet, säger Birgitta Larsson.

Så är det inte bara i Norrköping, utan även nationellt. Också i grannkommunerna behöver man öka antalet medarbetare, vilket innebär en tuffare konkurrens om de utbildade förskollärare som finns.

– Löneläget i Norrköping är relativt lågt i förhållande till många av våra grannkommuner. Det är en faktor som säkert gör att vi har lite svårare att rekrytera. Vi måste jobba för att på sikt bli mer konkurrenskraftiga när det gäller löner, säger Birgitta Larsson.

Men det finns också andra saker man kan göra för att bli en attraktiv arbetsgivare, menar hon.

– Vi marknadsför oss bland annat genom att vi har en hel del kompetensutveckling under arbetstid, vi minskar barngrupper och vi har bra friskvårdserbjudanden, säger Monica Harlin.

En grupp förskolechefer arbetar för en mer strukturerad rekrytering. Förskolornas behov ska också matchas mot de sökandes intressen. Förskolechefer har regelbunden kontakt med studenter på högskolan. Spännande pilotprojekt är också ett sätt att locka personal. Och en viktig satsning är de barnskötare som erbjuds vidareutbildning till förskollärare under arbetstid.

En utredning i kommunen visar på vikten av tidiga insatser och en bra förskola. Hur stämmer det med att man inte har behörig personal nu?

– Det handlar väldigt mycket om att vi i hela landet behöver utbilda fler förskollärare. Vi har en bra förskola men den skulle kunna utvecklas ännu mer med en större andel förskollärare, säger Birgitta Larsson.

Fakta

Antalet förskolor i Norrköpings kommun har ökat från 103 stycken år 2012 till 120 i dag.

Kravet på legitimation för förskollärare infördes 2011, för att öka kvaliteten och höja statusen på yrket.

Ökade volymer och minskade barngrupper har ökat behovet av förskollärare i Norrköping.

Nyanlända, inflyttade från andra kommuner, längre tillsynstider och att fler barn föds har ökat behovet av fler avdelningar.

Inom förskolan i Norrköping finns det 872 förskollärartjänster.

Av 83 vakanta tjänster för förskollärare under sommaren har 58 tillsatts med obehörig personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om