Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snus skadar blodkärlen

Snus försämrar blodkärlens funktion. Framför allt om du lever ett stillasittande liv.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Forskning2016-09-12 10:57

Att snus är betydligt mindre farligt än rökning är de flesta överens om. När man snusar slipper man den farliga röken och alla de giftiga ämnen som dras ner i lungorna.

Men är snus för den skull mer eller mindre ofarligt – som en del påstår?

Nej, konstaterar norsk forskning.

– Snus är betydligt skadligare för blodkärlen än vad man hittills trott, säger Eli-Anne Skaug, läkare och forskare vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) till norska TV2.

I den aktuella studien, som presenterades nyligen i Plos One, undersökte forskarna endotelfunktionen hos knappt 1 600 friska män. Endotelet är det lager med celler som täcker blodkärlens insida och som har stor betydelse för blodkärlens förmåga att fungera som de ska, exempelvis genom att reglera blodtrycket.

Det visade sig att endotelfunktionen hos de snusare som ingick i studien var i nivå med de som rökte och sämre än de som vare sig rökte eller snusade. Detta var framför allt tydligt om snusaren ifråga var inaktiv.

– Det såg värre ut än vi trodde, säger Eli-Anne Skaug.

Sedan tidigare vet man att en försämrad funktion hos blodkärlen ökar risken för framtida hjärt-kärlsjukdomar, såsom hjärt- eller hjärninfarkt. (TT)

Cancerämnen

Snus är en tobaksprodukt som består av finmalen tobak som innehåller nikotin. Snus innehåller även nitrosaminer som har cancerframkallande egenskaper.

Vid tillverkningen behandlas tobaken med koksaltlösning och natriumkarbonat för att därefter fermenteras eller pastöriseras i diverse värmeprocesser. Sedan behandlas snuset med aromer.

I Sverige marknadsförs framför allt så kallat fuktigt snus.

Källa: Nationalencyklopedin, med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om