Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med franska kolleger tagit fram en liten anordning som både fångar upp den första signalen av ett epileptiskt anfall och doserar en substans som effektivt stoppar anfallet.
Allt sker i samma pixel där signalen uppstår – ett område på 20 x 20 mikrometer.
Resultaten har tagits fram vid Laboratoriet för organisk elektronik, Campus Norrköping.
Dagens läkemedel för epilepsi eller Parkinsons har mer eller mindre svåra biverkningar. Den lilla anordning som forskarna nu kunnat demonstrera, innebär att det i framtiden kan bli möjligt att både fånga upp signaler och även stoppa dem i exakt det område av nervceller där de uppstår. Ingen annan del av kroppen behöver ta skada.
– Vi kan nu börja undersöka möjligheterna att hitta terapier för neurologiska sjukdomar som är så snabba och lokala att patienten inte ens märker av dem, säger Daniel Simon, assisterande professor i organisk bioelektronik vid Campus Norrköping.
Anordningen, tillverkad i ledande och biokompatibel plast, kan tas i bruk om fem-tio år. Den består av en sensor som fångar upp nervsignalen och en liten jonpump som doserar exakt rätt mängd av neurotransmittorn GABA, ett ämne som kroppen själv använder för att hämma retningar i det centrala nervsystemet.
Jonpumpen är framtagen vid laboratoriet i Norrköping, medan sensorn har tagits fram av LiU-forskarnas samarbetspartner i Frankrike. Försök har utförts i skivor av en mushjärna, i Frankrike.