Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högre upp i ny rankning

Norrköping har klättrat 100 placeringar i SKL:s öppna jämförelse av hur nöjda företagarna är med kommunernas service.

Nöjd kvartett. Kommunalrådet Reidar Svedahl (L), Anna Amrén, chef för bygg- och miljökontoret, näringslivsdirektör Pontus Lindblom och kommundirektör Martin Andreae.

Nöjd kvartett. Kommunalrådet Reidar Svedahl (L), Anna Amrén, chef för bygg- och miljökontoret, näringslivsdirektör Pontus Lindblom och kommundirektör Martin Andreae.

Foto: Susanna Beskow Norgren

FÖRETAGSKLIMAT2017-04-25 20:00

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) ser det faktum att Norrköping från år 2014 har stigit 100 placeringar, från plats 137 till plats 37, på SKL:s rankning av företagsklimatet i 147 av landets kommuner, som ett kvitto på att vallöftet och arbetet för att förbättra tillgängligheten, servicen och att försöka förenkla där det är möjligt gett resultat.

– Vi har jobbat jättehårt med det i snart 2,5 år. Det är jäkla roligt att se att nu kommer resultatet, säger Reidar Svedahl.

I rankningen av städer med över 40 000 medborgare hamnar Norrköping på en sjätteplats och, om man plockar ur de tio största städerna, på andra plats, med Örebro som etta.

Undersökningen ger svar på hur den kommunala organisationen levererar gentemot det existerande näringslivet, säger kommundirektör Martin Andreae.

Två tredjedelar av de undersökta kommunerna har förbättrat sitt nöjd kund-index och i förhållande till det är det språng Norrköping tagit ännu större, menar han.

– Det är ett jättefint kvitto på att vi är på rätt väg.

I Svenskt näringslivs rankning av näringslivsklimatet var det två saker som inte var så bra i Norrköping, och det var just bemötande, service och attityder.

– Det som vi kommer bäst ur nu är just de områdena där vi var som sämst i Svenskt näringslivs rankning. Det visar på att vi har lyckats förmedla i organisationen hur viktigt detta är, säger Martin Andreae.

Anna Amrén, chef för bygg- och miljökontoret, berättar att man förbättrat informationen, mätt handläggningstiderna, ökat bemanningen och att man jobbar tillsammans med andra kontor för att tidigt identifiera företagens behov.

Reidar Svedahl talar om förändringar som kan bidra till att det blir ännu bättre. Rättviksmodellen införs vid årsskiftet vid livsmedelskontroller, där man tar betalt efter utförd kontroll, och alkoholtillsynen har flyttat till byggnads- och miljöskyddsnämnden, för en samlad inspektion av krogarna.

– Vi kommer att vara mycket hårdare mot de som fuskar och snällare mot de som sköter sig.

En ny bygglovstaxa som bygger på arbetsinsats för kommunen, inte på yta, införs. Kostnaden för en ny villa bli oförändrad, en garageport blir dyrare och det blir billigare för företagare.

Reidar Svedahl är också glad över att kunna leverera ännu ett vallöfte. Ett kontaktcenter som kan svara på de vanligaste frågorna till kommunen öppnar nästa år i förvaltningshuset Rosen.

Fakta

Bakom Företagsklimat 2016 står Sveriges Kommuner och Landsting.

Till de myndighetsområden som mäts hör bygglov, miljö- och hälsoskydd och livsmedelskontroll.

Riksgenomsnittet för Nöjd kund-index, NKI, är 70.

Norrköping är en av de kommuner där NKI-index stigit mest, från 66 (2014) till 75 (2016). En höjning på alla områden, även om hårt pressade bygglovs höjning sker från en lägre nivå.

Norrköping har klättrat 100 placeringar från rankingplats 137 (2014) till plats 37 (2016).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om