Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler företag i Östergötland

Östergötland fick 102 nya företag i juli – en ökning med tre procent jämfört med samma månad förra året. Länet följer därmed trenden i landet i stort.

Starta eget. Antalet nya företag i Östergötland har i juli ökat med tre procent jämfört med motsvarande period förra året.

Starta eget. Antalet nya företag i Östergötland har i juli ökat med tre procent jämfört med motsvarande period förra året.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Företagande2017-08-06 16:00

Året började inte bra vad gäller nystartade företag – under de sex första månaderna minskade nyföretagandet i Sverige med nära två procent jämfört med 2016 enligt siffror från Bolagsverket sammanställda av IT-företaget Visma. Men nu verkar det ha vänt: i siffrorna för juli kan man se en ökning i riket som helhet med 8,2 procent jämfört med motsvarande period 2016, från 3 248 till 3 709 nya registreringar.

– Fyra av fem jobb skapas i små- och medelstora företag och därför är det glädjande att fler väljer att starta eget. Sverige behöver fler företag för fortsatt tillväxt och ännu fler nya arbetstillfällen, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson i ett pressmeddelande.

Denna trend syns också i siffrorna för Östergötland. 102 företag registrerades här under juli 2017 vilket ska jämföras med juli 2016 då 99 nya företag såg dagens ljus, alltså en ökning med tre procent. Av dessa nystartade företag är 70 aktiebolag, den klart mest populära bolagsformen. Hilttills i år har 1 284 företag startats i Östergötland. I hela 16 av landets 21 län ökade nyregistreringen av företag i juli: allra mest i Dalarna som stod för en uppgång med hela 48,6 procent jämfört med 2016.

Enligt en Sifo-undersökning som utfördes i vintras på uppdrag av Visma är det ganska många som kan tänka sig att starta eget. Enligt denna drömmer var tredje svensk (35 procent) om att starta eget, i åldersgruppen 18 till 29 år är siffran så hög som 49 procent. Den vanligaste orsaken att inte fler gör verklighet av sina drömmar sägs vara rädslan för ekonomisk otrygghet i händelse av sjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om