"65-åringar känner sig inte som pensionärer"

”Man blir inte med automatik dum i huvudet när man fyller 65”, säger Christer Wiström, ordförande för SPF, Seniorernas Östgötadistrikt.

Christer Wiström, SPF Seniorernas distriktsordförande använder gärna ordet senior istället för pensionär. Det är ett bra begrepp, tycker han, lättare att ta till sig bland yngre pensionär.

Christer Wiström, SPF Seniorernas distriktsordförande använder gärna ordet senior istället för pensionär. Det är ett bra begrepp, tycker han, lättare att ta till sig bland yngre pensionär.

Foto: Urban Bergsten

Föreningsliv2023-05-03 13:30

För många är en pensionärsorganisation synonymt med PRO, trots att SPF Seniorerna är ungefär lika stora. 

– Vi får också mest spaltmeter i media, berättar Christer Wiström. Men även om vi är konkurrenter går vi gärna fram tillsammans med PRO om vi har ett gemensamt mål i vårt påverkansarbete.

Christer Wiström blev 2014 kommunalråd i Ydre som 70-åring. Efter åtta år tog han avsked från politiken, flyttade till Linköping och är sedan 2022 ordförande för distriktet, med ansvar för att samordna verksamheten för länets 29 föreningar.

– Men jag är trogen SPF-föreningen i Ydre, säger han.

En av de frågor som upptar Christer Wiströms tid är digitaliseringen i samhället. Här har det skett ett paradigmskifte, konstaterar han. Förr handlade argumentationen om att samhället borde anpassas för att underlätta för äldre som inte kunde hantera datorer, smarta telefoner och appar. Nu uppmanas de äldre att förkovra sig i att använda digitala hjälpmedel, så att de inte hamnar utanför.

– Vi kan inte blunda för vikten av att äldre lär sig hantera swish, bank-id och att de skaffar sig en allmän digital kunskap, säger han.

Inte minst, menar han, för är att man med elementära digitala kunskaper löper mindre risk att bli utsatt för bedrägerier. Problemet är att SPF inte når de som de helst vill nå med sina utbildningar om digitala hjälpmedel.

– Vi får deltagare som är hyggligt motiverade, men de som tror att en telefon är något som sitter på väggen, de kommer inte.

Pandemin medförde att SPF Seniorerna tappade många medlemmar – men raset inleddes långt tidigare än så.

– Vi är nu 9 300 och siktar mot målet 10 000, säger Christer Wiström.

Utöver pandemins effekter är medlemstappet till stor del en följd av en allmän nedgång i föreningslivet. En annan orsak är att man fått svårare att attrahera yngre pensionärer.

– Många fortsätter jobba efter 65 och känner sig inte som pensionärer. En dragspelsafton kan vara populär bland de allra äldsta, men lär inte locka 65-åringar. Därför är det viktigt att föreningarna kan erbjuda ett program som lockar hit även yngre seniorer, så att de får uppleva hur kul vi har.

Som tur var så innebar medlemstappet inte någon katastrof för ekonomin, eftersom man hade samlat i ladorna när raset kom.

– Ekonomin är så god att vi förra året bestämde oss för att bjuda 6 000 medlemmar i Östergötland på en resa till Tatoo i Eksjö, med Ydre som arrangör. Det blev en fin manifestation, säger Christer Wiström.

Ålderism, vad innebär det för dig?

– Inget som jag personligen råkat ut för. Men jag kan bli irriterad över att vissa tror att man med automatik blir dum i huvudet när man fyller 65. Jag skulle önska att man i samhället bättre tar tillvara de kunskaper och erfarenheter man har som senior.

Seniorer är dåligt representerade i riksdagen. Hur kan ni ändra på det?

– Vi kampanjade för att man skulle kryssa en senior i valet. En del tyckte det var meningslöst, eftersom det skulle krävas så många kryss. Jag tror ändå att partierna tog intryck så till nästa val kommer seniorerna att hamna högre upp på listan.

Fakta

SPF SENIORERNA ÖSTGÖTADISTRIKTET

har som uppgift att koordinera verksamheten för länets 29 föreningar, där medlemsantalet varierar mellan 77 (Lysing, Ödeshög) och 1066 (S:t Olof i Norrköping). Distriktet utbildar och informerar föreningarnas funktionärer och studieansvariga, arrangerar gemensamma konferenser, resor, kulturdagar och distriktsmästerskap för föreningarna. Distriktet samordnar även verksamheten i pensionärsråden inom kommuner och regioner, KPR och RPR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!