Planeringen för förbifart E22 går vidare. Trafikverket (som ansvarar för projekteringen och byggandet av förbifarten) befinner sig nu i full färd med att ta fram en vägplan – ett arbete som snart ska vara klart eftersom det i tidsplanen ligger samråd och utställning för granskning till vintern 2016/2017.
– Det senaste vi hört är att samrådsmötet kommer att ligga på den här sidan årsskiftet, troligen i november, säger Johanna Grander, kommunens projektsamordnare gällande förbifarten.
– Då kommer representanter för Trafikverket och kommunen att finnas på plats för att informera och svara på frågor från intressenter och sakägare om den tagna vägplanen. Den kommer då också att ställas ut för granskning, troligen på Stinsen.
Men kommunen har parallellt med Trafikverkets arbete en mängd egna utredningar och förberedelser för att stå beredda för den omformning av staden som är nödvändig – och önskvärd – när förbifarten byggs och tas i bruk.
– Vi har anställt en fysisk planerare, Hanna Wahlberg, för att jobba med detaljplaner kopplade till E22 och förbifarten och hon har gjort ett jättejobb. Det är fem planer som det är bråttom med till 2020 då det är planerad byggstart för förbifarten. För att skapa helt nya förutsättningar i staden och för att ha väghållaransvaret krävs att vi arbetar om alla detaljplaner inne i staden, berättar Johanna Grander som tillägger att när förbifarten står klar 2022-2023 vill kommunen vara färdiga att trycka på knappen för att påbörja omvandlingen av Erik Dahlbergs-gatan till en mer småskalig och grön stadsgata.
Man har gjort, och gör, ett antal utredningar i det här arbetet varav några pågår medan en bullerutredning samt kollektivtrafikutredning redan ligger klara.
– Vår översvämningsutredning angående den norra trafikplatsen är också färdig men den blev så bra att vi byggde vidare på den för att utreda hela tätorten, flöden av vatten hänger ju ihop och vi vill vara säkra på att inte problemen flyttas ner mot tätorten, säger Johanna Grander som menar att denna utbyggda utredning också är klar inom några veckor.
De som färdats på E22 runt Söderköping i sommar vet att det har varit svårt att undvika köer – ett problem som lär hänga med tills förbifarten byggs. Från kommunens sida gör man vad man kan för att minimera problemen i samråd med Trafikverket – men det finns en gräns för vad man kan göra innan bygget. De åtgärder som nämns på kommunens hemsida är bland annat att optimera trafiksignalerna.
– Det finns ingen quickfix på det här men vi kan göra vad vi kan för att till exempel jobba med information som fysiska digitala skyltar så man som trafikant förvarnas eller en app till mobilen som kan informera om trafikläget i god tid så man kan välja en annan väg.
Något som ofta nämns i debatten är att rondeller skulle göra trafiken smidigare genom staden.
– Anledningen att det är svårt att till exempel göra cirkulationsplatser idag för att förbättra trafikflödet är att vi då bygger fast oss i lösningar dimensionerade för tung trafik som vi inte kommer att ha i samma omfattning när förbifarten är klar. Då vill vi istället skala ner Erik Dahlbergs gata till att bli en stadsgata även om den naturligtvis ska ha framkomlighet för kollektivtrafiken, säger Johanna Grander.
Nu är det bara att avvakta exakt datum för samrådsmötet i november för de intresserade av förbifartsprojektet som nu ser ut att gå mot att realiseras.