Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping: snart 150 000

Norrköping kommer att ha passerat 150 000-strecket år 2022 enligt en ny befolkningsprognos. Men vi närmar oss inte Linköping för det: grannstaden beräknas ha en befolkningsökning på 8,2 procent fram till detta år.

Foto:

FOLKMÄNGD2018-04-28 16:00

Det är Nyhetsbyrån Siren som hämtat in siffror från kommun- och landstingsdatabasen (Kolada) och utifrån dessa har Statisticon AB gjort en befolkningsprognos. Man kan konstatera att sällan syns konfliktytan stad–land så tydligt som när det kommer till befolkningsprognoser. En grov sammanfattning av tendensen kan bli: stor blir större medan liten blir mindre. På minussidan ligger kommuner från till exempel Norrbottens-, Värmlands-, samt Jämtlands län men även flera från Örebro län. Örebro kommun däremot beräknas växa med 11,4 procent.

I Östergötland kommer Linköping att växa mest (8,2 procent) vilket skulle innebära 171 478 personer om fem år. Som god tvåa lägger sig Norrköping med en 6,7-procentig ökning: från dagens 140 927 till 150 321 personer. Även Söderköping kommer att växa men lite mer modest: 1,6 procent vilket betyder 14 752 personer år 2022 – då ska man komma ihåg det knappa avståndet till tillväxtmotor Norrköping och att Söderköping räknas som en pendlingskommun.

Övriga kommuner i den östra länsdelen backar dock enligt prognosen: Finspång bedöms minska med -2,4 procent och tappa 515 invånare vilket innebär 21 062 innevånare medan Valdemarsvik tappar -2,8 procent (218 personer) till en befolkning på 7 702 personer till år 2022. Det innebär att dessa två kommunen minskar mest överhuvudtaget i Östergötland, efter dessa kommer Ödeshög med -1 i befolkningsökning medan samtliga övriga kommuner ökar.

Om man tittar på riksnivån finns bland kommunerna med allra högst beräknad ökning Järfälla, Sundbyberg och Upplands-Bro (allra störst tillväxt har Knivsta i Uppsala län med 23,9 procent).

– Det är i kommuner som ligger i direkt anslutning till storstäderna som man kan se en dramatisk befolkningsutveckling, säger Mats Forsberg, vd på Statisticon AB.

Befolkningen i landet som helhet beräknas växa med 5,6 procent mellan 2017 och 2022 vilket innebär nära 10,7 miljoner människor i Sverige 2022 – en god bit på väg mot 11-miljonersstrecket alltså även om ökningen avstannat något.

– Sveriges kommuner har vuxit väldigt mycket de senaste fem åren. Det har delvis berott på invandringen, men också på att det har fötts många barn. Vi kan förvänta oss en lugnare befolkningsökning de kommande åren, säger Mats Forsberg.

Grunddatan som använts kommer från Skatteverkets folkbokföringsregister. Statisticon AB tillägger att en stor osäkerhetsfaktor i prognoserna är flyktingmottagningen.

– När det gäller storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö växer de av två skäl. Det ena är utrikes inflyttning och det andra är att det föds väldigt många barn där. De växer alltså inte på bekostnad av andra kommuner i Sverige, säger Mats Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!