Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi kan inte sätta en gräns"

Kommunalråd Lars Stjernkvist (S) tycker inte att Sverige kan sätta ett tak på hur många asylsökande som kan tas emot. ”Det finns vissa skrivningar som är motsägelsefulla”, säger han om de förslag som Socialdemokraterna lagt fram i frågan.

Kommunalråd Lars Stjernkvist (S) försvarar asylrätten.

Kommunalråd Lars Stjernkvist (S) försvarar asylrätten.

Foto: Susanna Beskow Norgren

FLYKTINGAR2018-05-08 08:00

Det var i fredags som statsminister Stefan Löfven (S) berättade om partiets skärpta flyktingpolitik, ”En trygg migrationspolitik för en ny tid”. Bland förslagen finns att Sverige bara ska ta emot ”sin andel” flyktingar, att Ebo-lagen, som gör att nyanlända kan bosätta sig var de vill i landet, rivs upp, att den som fått nej på sin asylansökan ska kunna placeras i förvar och att gränskontrollerna blir kvar.

Och även om Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) var tydliga med att det inte går att sätta en exakt siffra på hur många Sverige skulle kunna ta emot, då det skulle strida mot asylrätten, förklarade statsministern i ett räkneexempel att Sverige förra året hade kunnat ta emot 14 000-15 000 asylsökande i stället för de 26 000 som kom. Något som fått flera att reagera, bland annat Lars Stjernkvist.

– Om man sätter en gräns för hur många vi skulle kunna ta emot, då ifrågasätter man asylrätten. Och den måste vi försvara, säger han.

Lars Stjernkvist tycker att just denna frågeställning klarnade lite under partiledardebatten i SVT på söndagskvällen. Men att det fortfarande finns frågetecken:

– Både Socialdemokraterna och Moderaterna säger att man vill försvara asylrätten, men samtidigt har båda uttryckt att det behövs sättas en gräns. Vill man försvara asylrätten går det inte att ha ett definitivt tak, säger han, och anser att politikerna på riksnivå försöker ge ett enkelt svar på en komplicerad fråga genom att prata om en maxgräns:

– Det vi dock kan påverka är anhöriginvandring, om man får tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd och vilket stöd människor får när de väl är här.

Bland förslagen finns även att Sverige ska vara pådrivande för att få fler EU-länder att ta emot migranter. Något Lars Stjernkvist håller med om.

– Vi ska sätta press på Europa. Andra länder har tvingats ta ansvar när Sverige och Tyskland stramat åt, säger han och framhåller att även om andra länder inte tar sitt ansvar så måste Sverige vara beredda på att ge åtminstone tillfälligt skydd om det skulle komma en ny flyktingström.

Ska Sverige ha mer generösa regler än övriga EU-länder, ungefär som innan 2015 menar du?

– Om Ungern och andra EU-länder väljer att begränsa asylrätten så kan vi aldrig följa efter. Det strider dessutom mot vad EU kommit överens om. Det som hände före 2015 kommer inte att hända igen i och med att vi nu har gränskontroller. Innan 2015 vältrade andra länder, som Danmark, över ansvaret på oss. Men det kommer inte att hända igen.

Lars Stjernkvist ser även positiva förslag i den nya migrationspolitiken. Bland annat att Ebo avskaffas. Norrköping har genom denna lag tagit emot en stor del nyanlända och Lars Stjernkvist har länge försökt påverka regeringen att tänka om i denna fråga, där trångboddhet blir en av konsekvenserna.

– Vi behöver ordning och reda, säger han.

Nu hoppas kommunalrådet att Socialdemokraterna och Moderaterna enas i migrationsfrågan.

– Jag ser gärna en uppgörelse mellan S och M, där en av grundstenarna är att försvara asylrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om