Det är ett av Kvartettens förslag. På torsdagen informerade kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) om fyra nya förslag inför vård- och omsorgsnämnden. Mat-Malte är ett av dem.
Sedan 2006 finns fixartjänsten Fixar-Malte i Norrköping, som syftar till att minska fallolyckor och är en kostnadsfri tjänst för alla hemmaboende Norrköpingsbor över 67 år, där man kan ringa och säga att man till exempel behöver hjälp med att byta gardiner.
Nu vill Kvartetten satsa två miljoner kronor på en testverksamhet, ett tvåårigt projekt, under 2017 och 2018, där äldre kan ringa och få besök av en måltidsvän, en Mat-Malte.
– För personer som vill ha sällskap vid maten och som känner att det skulle vara trevligt att ha någon att prata med, och få känna matos, ibland. Min tanke är att man ska kunna komma hem till en äldre, laga en enkel måltid och så äter man tillsammans, säger Eva-Britt Sjöberg.
– Det är ett sätt att möta det här med ensamheten. Det här är inte svaret på ensamhet och inte svaret på matfrågan helt och hållet – men det är en guldkant.
Sjöberg tror att det blir mer än två tjänster som kan jobba med det här. Mat-Malte kan också vara Fika-Malte, säger hon.
– Det ska bli jättespännande att se hur de äldre i Norrköping tar emot det här.
Kvartetten satsar också nästa år, enligt förslaget, 1,8 miljoner kronor på förstärkt rehabilitering när man kommer hem från sjukhuset. Pengarna räcker till tre nya tjänster: arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
– Det är viktigt att man kommer in med rehabinsatser så tidigt som möjligt.
Det treåriga projektet Testmiljö Norrköping genom Vinnova, där 80-plussare testat produkter för välfärdsteknologi, får en fortsättning och permanentas, i kommunens egen verksamhet.
– Vi kommer framöver att behöva prova nya innovationer, både tjänster och produkter, så vi vill jobba vidare med det här.
Smartoteket, en visningsmiljö där man kan prova hjälpmedel, flyttar in i nya lokaler på Drottninggatan, vid butiken Makalös. 1,5 miljoner kronor läggs på det här nästa år.
Kvartetten lägger också 1,5 miljoner kronor på fler fritidsaktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättningar. Hur det ska utformas ska ske i dialog med målgruppen. Det finns lokaler bland annat vid Thapperska på Gamla Övägen, ett hus som ska vara till för funktionshinderorganisationer.