Det var målet för vårens sista utflykt för Naturskyddsföreningen i Finspång. Öns ägare Niklas Palmcrantz tog emot ett stort gäng vandringssugna Finspångsbor, med sin egenhändigt körda bilfärja.
– Den här lindragna färjan är byggd 1952 och fyller därmed 70 år i år, berättade Niklas Palmcrantz. Men den är still going strong och det är inga problem för den att klara överfarten från fastlandet och ut till Tisenö.
Väl där fick gruppen av Niklas Palmcrantz en ingående berättelse om öns historia. Under vandringen runt ön, passerades bland annat en gammal torpargrund.
När det gällde fåglar fick man höra svarthättor och bofinkar sjunga medan en större hackspett lät höra sitt tjackande läte. Under vandringen dök även öns får upp och gjorde deltagarna sällskap över ängarna.
Det här var som sagt föreningens sista vandring för våren och därmed kan man summera en hektisk vårsäsong:
– Ja, det har varit mycket på schemat och vi har vandrat från norr till söder, öster till väster i Finspångs kommun, och dessutom ett par avstickare till Norrköping och Motala, summerar vandringsledaren Sven-Erik Pettersson.
Hur många vandringar har det blivit?
– Vi har genomfört cirka 60 vandringar med ungefär 1 600 deltagare och de flesta av vandringarna har varit fulltecknade, det vill säga så många som vi tyckt oss klara av med tanke på guidningar och annat.
Fakta om Tisenö:
Tisenö är en ö i sjön Tisnaren i Skedevi socken i Finspångs kommun. Ön har en yta på 1,28 kvadratkilometer.
Tisenö har haft fast befolkning mycket länge; 1595 kallas den helt enkelt Önna. I samband med storskiftet på 1760-talet framgår att det då bodde tio familjer på Tisenö, fördelade på två byar. Under
1900-talet minskade dock antalet fastboende; 1920 bodde sex personer på ön och 1950 fanns ingen fastboende kvar. Sedan dess har dock viss återflyttning skett; 2012 fanns tre fastboende på ön. Därtill finns sex fritidshus.
Idag är det tre fasta hushåll, som är skrivna på ön. Niklas Palmcrantz och hans dotter Clara driver ett ekologiskt lantbruk med bland annat köttdjur och får. Flera olika hus är sedan 2012 uppförda på gården, bland annat ett ler- och halmhus. Färjeförbindelsen, som är privat, tillkom genom Niklas far Dag Palmcrantz, som köpte färjan från Göteborg och satte den i drift här 1970. Niklas farfar Eric Palmcrantz köpte ön 1933.