Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oro över coronavirusets spridning på äldreboenden

Det finns en allmän oro över coronavirusets spridning på äldreboenden och inom hemtjänsten. "Det är fullt fokus på att förhindra smittspridning", säger Åsa Karlsson, vård- och omsorgschef.

Åsa Karlsson, vård- och omsorgschef Finspångs kommun, säger att det är fullt fokus på att förhindra smittspridning av coronaviruset på äldreboenden och inom hemtjänsten.

Åsa Karlsson, vård- och omsorgschef Finspångs kommun, säger att det är fullt fokus på att förhindra smittspridning av coronaviruset på äldreboenden och inom hemtjänsten.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2020-04-06 21:00

Flera läsare har hört av sig till oss med oro om hur kommunen hanterar coronapandemin på äldreboenden och inom hemtjänsten. I sociala medier och i andra sammanhang berättas det om att coronaviruset har spridit sig till flera särskilda boenden, i dagligt tal äldreboenden, i Finspångs kommun. Sammanlagt finns det sex särskilda boenden i kommunen.

Åsa Karlsson är vård- och omsorgschef i Finspångs kommun.

– Vi har en allmän samhällssmittspridning i Finspångs kommun. Det gör att varken särskilda boenden eller hemtjänst är fredade och det är där vi har äldre och särskilt utsatta som vi måste skydda så mycket det går. Med hänsyn till våra brukare kommer Finspångs kommun inte att informera om på vilka enheter det kan förekomma smitta, dessa uppgifter riskerar endast att skapa otrygghet hos våra mest utsatta, säger hon.

Vad gör ni för att förhindra smittspridningen?

– Det är fullt fokus på att förhindra smittspridning och besöksförbudet respekteras. Vi följer de rutiner som vi ska följa.

Arbetar ni på något annat sätt på de äldreboenden där coronasmittan finns?

– Skillnaden är att vi använder extra skyddsmaterial vid bekräftad smitta. Det handlar om munskydd, visir och handskar. Vi har i dagsläget material så vi klarar oss. Vi har motiverad personal som sköter situationen jättebra och hanterar hygienen som de ska.

Testar ni all personal nu när smittan finns på flera äldreboenden?

– Nej, vi testar den personal som smittskyddsläkaren rekommenderar oss att testa. Det är fler personal hemma nu som är sjuka, i nuläget klarar vi personalförsörjningen, förklarar Åsa Karlsson.

Exakt hur många personer som avlidit i covid-19 i Finspångs kommun går i nuläget inte att få reda på. Totalt hade enligt Region Östergötland 23 personer avlidit i covid-19 i länet fram till måndagen 6 april. 719 fall av covid-19 är bekräftade i Östergötland.

– Region Östergötland lämnar uppgifter om antal bekräftat smittade, sjukhusvårdade och avlidna men går inte ut med några detaljer kring exempelvis personernas hemkommun, skriver  Bodil Knuthammar, pressekreterare vid Region Östergötland i ett mail.

Finns coronasmittan även hos äldre som ni besöker i hemtjänsten?

– Ja, och vår personal använder den skyddsutrustning som krävs. När det finns ett bekräftat fall, så är det smittskyddsläkaren som gör bedömningen om skyddsutrustning ska användas eller inte, säger Åsa Karlsson.

Vad säger du om den oro som många känner till anhöriga på äldreboenden och brukare inom hemtjänsten?

– Jag har förståelse att situationen skapar oro och kan endast trygga dem med att vi gör allt vi kan för att förhindra smittspridning.  I de fall där smitta konstaterats eller misstänks följer verksamheten de riktlinjer som finns för att på bästa sätt vårda den sjuka.  

Vad gör ni om en person på ett äldreboende blir allvarligt sjuk i covid-19?

– Det är från fall till fall och vi har hela tiden en dialog med läkare om det är aktuellt med sjukhusvård eller inte, säger Åsa Karlsson.

Sveriges Radios Eko-redaktion berättade i fredags att coronasmittan finns på äldreboenden i cirka 90 av Sveriges 290 kommuner. 

– Det är väldigt olyckligt, för det är precis det vi försöker förhindra på alla möjliga sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Ekots reporter.

Vilka är symptomen?

Symptomen består framförallt av hosta och feber. Ytterligare vanliga symptom kan vara andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk. Symptomen kan även vara lindriga. 

Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan att en person smittas till att sjukdomen bryter ut, för viruset är 2-14 dagar. Folkhälsomyndigheten bedömer att viruset framförallt smittar när du är sjuk eller i samband med insjuknandet. 

Källa: www.rodakorset.se  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!