Den 12 januari öppnar Liljevalchs vårsalong 2018 i det nyrenoverade, rosa huset på Djurgården i Stockholm.

Det är en anrik tradition som arrangerats ända sedan 1921. De senaste åren har cirka 80 000-90 000 besökare kommit varje säsong för att se den jurybedömda utställningen.

I år visas 284 verk av 137 konstnärer.

Artikelbild

| Rolf. Mari Juslins verk hunden Rolf kom med i utställningen Liljevalchs vårsalong, som fick in över 2 400 ansökningar.

Mari Juslin bidrar med verket, hunden Rolf.

– Jag skickade in ett verk och det kom med. Det känns som en bekräftelse. Roligt att få visa upp vad jag gör på en utställning som lockar så många besökare, säger Mari Juslin.

Hon arbetar med skulptur i olika material med en tyngdpunkt på textil och järntråd. Mari har en utbildning till tapetserare i botten, vilket påverkat hennes sätt att forma och skulptera i textil.

Hunden Rolf består av järntråd, hönsnät, flera lager tyg, möbelstoppning och nylonstrumpor i det yttersta lagret.

Artikelbild

| Broderi. Ett broderi som Mari Juslin ställde ut och sålde vid Decembersalongen i Katrineholm.

– Jag tror att juryn föll för att hunden är så originell. Tekniken är inte så vanlig på utställningar.

Det är första gången som hon medverkar på vårsalongen.

– Jag har haft en hel del separatutställningar, där bara min konst visats upp. Men det här känns roligt eftersom det når ut till så många. Folk får reda på att man finns, säger Mari Juslin.

Hon arbetar också med bilder, både måleri och textil och har gått kurs i tovning och andra ”ulltekniker”, samt formgivning i textil.

– Det jag gör har kommit till som ett resultat av eget experimenterande. Jag är mycket intresserad av människor och även djur, och av vad som pågår i vårt inre, vad vi är för något, som tänkande och kännande individer. Intresset har lett till att jag läst filosofi och religion (har fil kand i båda) och konst- och beteendevetenskap.

Hon bor i Lämmetorp och har en ateljé i hantverksbyn i Rejmyre.

– Jag flyttade in i somras eftersom jag inte fick plats i hemmet, berättar Mari Juslin.

Till årets vårsalong kom 2 423 ansökningar, därav nästan två tredjedelar från kvinnor. Av de 137 som antogs var 79 kvinnor och 58 män, och medelåldern är 49 år. Yngst är en 19-åring från Norrköping och äldst, i år liksom förra året, veteranen Siv Appelqvist från Lund som 2018 fyller 93 år.

Liksom de senaste åren är måleri den dominerande tekniken med 131 verk, inklusive blandteknik med måleri som grund. Därefter kommer teckning med 41, skulptur 28, grafik 24 och textil 23.

Liljevalchs tillhör Stockholms stad och invigdes 1916 som den första självständiga och offentliga konsthallen för samtidskonst i Sverige.

Vårsalongen pågår mellan 12 januari och 25 mars.