I onsdags eftermiddag invigdes utställningen "Anne Frank – Om jag bara får vara mig själv" i Bildningen.

Utställningen har sin utgångspunkt i Anne Franks liv och utforskar identitet, fördomar och synen på varandra.

– Målet med utställningen är att väcka tankar, att komma ihåg vad som hände och sätta in det i dagens sammanhang. Reflektera över hur det ser ut med fördomar i dag och hur vi behandlar varandra, säger Jan-Erik Svenblad, kassör i Borggårds Folkets hus, som är arrangör.

Artikelbild

| Invigning. Jan-Erik Svenblad, kassör i Borggårds Folkets hus, Leila Parkko, ABF, och elever som deltog på toleransresan var med på invigningen.

ABF, Finspångs kommun och Föreningen Doverstorps Flyktingläger är medarrangörer till utställningen, som är indelad i två delar, en med historik och en med nutidsperspektiv.

– Det är bra med utställningen, för den leder till diskussioner. Den visar både hur det såg ut då och hur det ser ut i dag, säger Leila Parkko, ABF, som klippte invigningsbandet.

Joakim Svensson, elev på Bergska gymnasiet, var en av eleverna som deltog vid toleransresan till Anne Franks hus i Amsterdam i slutet av förra året. I samband med invigningen berättade han om resan.

– Det var en speciell upplevelse att vara i Anne Franks hus. Det som gjorde starkast intryck var att allt blev så tyst när vi var där inne. Det var svårt att ta in, man fattade inte att man var där på riktigt, betonar Joakim Svensson.

Artikelbild

| Resa. Anne Frankutställningen tar med besökarna från historiken till fördomar som finns i nutid.

17-åringen och de övriga eleverna som deltog på toleransresan har gjort en monter med lästips och olika saker från resan, som går att beskåda i Finspångs bibliotek.

– Det var en väldigt rolig resa. Jag är glad att jag följde med. Man blir en klokare person. Om man får chansen att följa med på en sån här resa, ska man absolut ta den. Dessutom är Amsterdam en kul stad, konstaterar Joakim Svensson.

Artikelbild

| Tal. Eleven Joakim Svensson berättade om toleransresan och Jan-Erik Svenblad höll tal när utställningen öppnades.

Genom berättelsen om Anne Frank följs hur en enskild person drabbades av fördomar och en rasistisk människosyn under Förintelsen.

– Hon berättar i dagboken om hur väldigt tacksam hon var för varje dag som familjen överlevde i gömstället. Hon hoppades hela tiden att det förbannade kriget snart skulle vara slut. I utställningen visas att människor har förmågan att dela in varandra i grupper, understryker läraren Anna Hellerstedt.

Artikelbild

| Klippte. Leila Parkko, ABF, klippte invigningsbandet, som förkunnade Anne Frankutställningen öppnad.

Utställningen är gjord i Holland, men översatt i Sverige. Den är ett samarbete mellan Anne Frank House i Nederländerna och Forum för levande historia.

Anne Frankutställningen visas i Finspång i en vecka, sedan ska den vidare till Motala.