Pro-Am i Finspång Häromkvällen träffade jag Ulrika Jeansson. Vi sågs en trappa upp i Finspångs Golfklubbs restaurang. Ulrika Jeansson är sedan ett par veckor tillbaka kommunstyrelsens ordförande i Finspång. Runt bordet satt även golfklubbens ordförande Ulrik Bergmark, Jörgen Abrahamsson som är vd för Gränges i Finspång, Joacim Neumann, professionell golfspelare från Finspång och Thomas Lindström som utöver mycket annat är tävlingsledare för den på många sätt unika golftävling som avgörs på golfklubbens vackra banor i morgon lördag.

”Finspång behöver synas utanför 70-skyltarna”, sa Ulrika Jeansson. Alla som levt och lever på mindre orter vet vad hon menar. En ”70-skylt” indikerar ofta att den vägfarande närmar sig en tätort som ska genomfaras innan det blir fri fart igen.

Mer att läsa: Kärlekens handlingar.

Det händer en massa spännande och intressanta saker innanför de där 70-skyltarna som från olika väderstreck omger ett samhälle som till exempel Finspång. Men om det som sker i Finspång stannar innanför Finspångs 70-skyltar – och inte når en större värld – så har ju i världens ögon ingenting hänt.

Å andra sidan så är det väl mycket få orter av Finspångs storlek i Sverige som är så pass välkända utanför 70-skyltarna. För att bara ta ett enda exempel av väldigt många. Jörgen Abrahamssons Gränges är en global koncern som utöver att ha ungefär 450 medarbetare i Finspång även har förlagt sin globala forskning till just Finspång.

Till Gränges, Siemens och andra globala företag rör sig under ett år tiotusentals inresande människor från bokstavligen hela världen. Finspång finns i världen och världen finns i Finspång på alla tänkbara sätt.

Ulrika Jeansson har ändock helt rätt med sin 70 – skyltsmetafor. Det hon talar om – och det alla runt bordet i golfklubben talar om – är att Finspångs attraktivitet som bostadsort och livsställe behöver förstärkas å det bestämdaste om visionen om 30 000 innevånare senast 2035 ska bli verklighet.

Mer att läsa: En som bygger Finspång

Ulrik Bergmark har varit ordförande i golfklubben i 10 månader. Han vill att Finspångs golfklubb ska vara den ledande idrottsföreningen på orten.

”Med våra 950 medlemmar är vi redan den största idrottsföreningen. Som en stor förening har vi ett särskilt ansvar för att göra vårt för att Finspångs vision om tillväxt i befolkningen ska öka”, sa Ulrik Bergmark.

Som ett sätt att öka medvetandet om Finspång utanför 70-skyltarna arrangerar klubben i morgon den antagligen första ProAm golftävlingen i Finspångs historia: "Finspång Pro-Am hosted by Gränges."

Pro står för professionella spelare och Am står för amatörer.

Mer att läsa: Han är årets Finspångare

Siffran 18 är viktig i sammanhanget. En golftävling går över 18 hål. Finspångs golfklubb har lockat 18 proffsspelare. 18 företag i Finspång är med och sponsrar. 18 lag - med tre amatörer och ett proffs i varje lag - gör upp om äran och prispengarna (150 000 kronor i prissumma för proffsen och golfresepriser för amatörerna). Vid 18-tiden på lördag är det prisceremonier och sedan blir det bankett.

Som för de flesta av oss har det varit lite upp och ner för Finspångs golfklubb under de senaste åren. För tillfället tycks dock det mesta rulla åt rätt håll. Ulrik Bergmark är angelägen om att de goda vibbarna från klubbens vackra anläggningar ska kunna påverka samhället Finspångs utveckling som växande bostadsort.

"Det är faktiskt inte så vanligt att en så här pass stor golfanläggning ligger mitt i byn - eller i vart fall mellan centrum och kyrkan - på det sätt som vi gör i Finspång", sa Ulrik till mig när vi vankade runt vid driving rangen strax nedanför klubbstugan där några av klubbens juniorer stod och matade ut bollar.

"Det här är framtiden", sa Ulrik.