Blåsmusikens dag är en plattform för att synliggöra och höja statusen för blåsmusik i hela Sverige. 245 blåsorkestrar i 68 av landets kommuner var anmälda till helgens arrangemang på olika platser.

Under lördagen gick tre musikkårer från orten samman och bjöd på en gemensam konsert på Bergslagstorget i Finspång.

– Det var en trevlig tillställning som lockade mycket folk, över 200 personer i publiken, berättar Per-Olof Florebrant, dirigent i Finspångs Musikkår.

Artikelbild

| Rejmyre Musikkår bytte officiellt namn till Finspångs Musikkår i samband med Blåsmusikens dag i helgen.

Finspong Brass, Skolmusikkåren och Finspångs Musikkår bjöd på en salig blandning av musik, alltifrån marscher till musikaler.

– Vi var totalt 45–50 musikanter som medverkade. Varje kår spelade ett stycke vardera, sedan avslutade vi med en marsch tillsammans.

Behövs det en speciell dag för att uppmärksamma blåsmusiken?

– Ja, det tycker jag definitivt. Blåsmusik syns vid ytterst få tillfällen och det är allt färre unga som spelar. Tittar vi på kommunala musikskolan sjunker antalet elever med blåsinstrument stadigt, betonar Per-Olof Florebrant.

I samband med lördagens välkomsttal lanserades att Rejmyre Musikkår bytt namn till Finspångs Musikkår. Kåren firar dessutom 70-årsjubileum.

– Vi är en kår för hela kommunen och ser gärna fler medlemmar. Vi kommer att anordna en jubileumskonsert i november, men inga detaljer är klara ännu när det gäller den konserten, konstaterar Per-Olof Florebrant.