NORRKÖPING

– Vi har skrivit avtal om träning här i nya Golf- och Aktivitetscenter på Kabelvägen i Norrköping, berättar FGK:s nye klubbchef Jonas Abrahamsson när vi träffar honom i lokalen. Och avtalet innebär att alla våra fullvärdiga medlemmar, allt från våra yngsta till våra veteraner, nu är välkomna att åka in hit till Norrköping på måndagar och börja slipa på formen inomhus inför den kommande säsongen utomhus.

När Folkbladet besökte anläggningen nyligen, stod Jonas själv och slog bollar i en simulator medan nye tränaren Christian Kjellström, 49, tränade några av klubbens juniorer på närspel.

Artikelbild

| Träningspass. Finspångs golfklubbs nye tränare Christian Kjellström framför tre av klubbens juniorer inför ett nytt träningspass, från vänster Hugo Franklin, Linus Lööv och Jonatan Eriksson.

Han hade lag upp ett antal klubbor en bit fram på en övningsbana och spelarna skulle sedan få bollen att landa exakt mellan klubborna på olika avstånd.

– Nyttig närspelsträning, fastslog junioren Jonatan Eriksson, som den här gången hade sällskap av juniorkompisarna Linus Lööv och Hugo Franklin, som matade boll på boll mot de utlagda klubborna.

I juniorgruppen ingår även Isak Eklund och Adam Renfors och alla ska drillas hårt i den här inomhusanläggningen inför den kommande säsongen.

Några speciella målsättningar i år?

– Vi kommer att ställa upp i en juniortour, med de bästa juniorerna i Sverige på startlinjen och här hoppas vi förstås på en del framgångar, säger Linus Lööv och får medhåll av kompisarna.

Tränaren Christian Kjellström lägger till att han har planer på en ny östgötatour i sommar också:

– Jag ska försöka få med mig alla östgötaklubbarna att starta en ny juniortour för spelarna i vårt län i sommar, som komplement till den landsomfattande juniortouren. Och min förhoppning är i så fall att alla deltagande klubbar, ställer upp med minst fem juniorer vardera.

Kan du berätta lite om din egen bakgrund inom golfen?

– Jag vann Colgate cup en gång i tiden och har även spelat som professionell när jag var yngre, dock utan några större framgångar.

– Men framförallt har jag jobbat med proffs på spanska touren och Europatouren och på många olika golfbanor, framförallt nere i trakterna av Marbella i Spanien. Jag har jobbat på att försöka förbättra dels spelarnas mentala styrkor, dels det rent tekniska spelet. Och nu under vinterpassen tränar vi både teknik och förmågan att fokusera på varje slag hela tiden.

Hur stor del tycker du den mentala biten är för golfspelare?

– Den mentala biten skulle jag säga är 90 procent av spelet. Det går väl an att stå och träna golfslag i lugn och ro, men när det sedan handlar om tävlingar, där man kanske bevakas av tidningar, tv och mycket publik och pengar i potten, då är det den mentala styrkan och förmågan att enbart fokusera på spelet, som brukar avgöra.

Varför kom du hem till Sverige igen, efter många år i Spanien?

– Det var helt enkelt hemlängtan efter drygt 20 år i Spanien, säger Christian Kjellström.

Och varför tog du tränarjobbet i Finspång?

– Finspång verkar vara en trevlig klubb, som har en fantastiskt fin bana och anläggning.

Och så har man US Openvinnaren Lotta Neumann som affischnamn?

– Ja, och det är ju också jättekul, säger Christian Kjellström. Bara att hoppas att vi kan få fram ett affischnamn till i Finspång, det får vara min förhoppning, som ny tränare i klubben.