När jag knackar på dörren till Knektvägen möts jag av en välvårdad och frisk trädgård. Bara något ögonblick senare öppnar Hillevi Carlsson dörren där hon och hennes man Tore bor.

– Jag är barnfödd här, så här har jag har bott i hela mitt liv, säger Tore med ett leende.

Under sitt yrkesliv jobbade han på Järnbolaget och han hade även en bilförsäljningsbutik på Östermalm i några år.

Artikelbild

| Tore har bott på Knektvägen i hela sitt liv.

– Sedan drev jag min järn- och hushållsaffär i samma lokal innan jag sålde tillbaka den och började jobba på Järnbolaget igen. Några år senare köpte Plantins upp butiken när den gick i konkurs. Därefter började jag jobba på Plantins, berättar Tore.

I mitten av 1990-talet pensionerade han sig och därefter har han fokuserat på gymnastiken som han började med i sin ungdom.

– Min gymnastik har jag på tisdagskvällarna och det har jag hållit på med ända sedan jag gick i skolan. Förr fanns ju även ABF gymnastikförening men det var mer för elitgrabbarna. Jag har varit med på en medelnivå hela tiden. På tisdagar och fredagar spelar jag kägel, säger han.

Även om kärleken till gymnastiken funnits med sedan starten var det inte alltid en självklarhet för Tore att bli ledare för föreningen.

Artikelbild

| Varje tisdag leder han gymnastiskpass för pensionärer.

– Jag ville väl inte bli det egentligen men det var inte lätt att få tag i ledare då och ännu svårare är det idag. Det är svårt att hitta någon som vill ta tag i det. När jag gick in rollen så var jag förstås yngre och fräschare på alla sätt. Nu tycker jag att det är väldigt kul, säger han.

Tidigare i föreningens historia har det hållits träningspass för såväl kvinnor som män. Numera är det endast män i föreningen.

– Vi är pensionärsgubbar hela gänget. Deltagarna vi har nu är väl runt 70-80 år, men sedan faller ju vissa bort och vissa nya tillkommer.

Efter över 50 år som ledare finns viljan kvar att fortsätta utbilda och lära pensionärerna att hålla sig i form, även om övningarna ser lite annorlunda ut numera.

– Jag har alltid varit sugen på gymnastiken. Man kan vara hur trött som helst men när man kommer ut i gymnastikhallen och har bytt om till gymnastikkläder blir man pigg direkt. Nu är vi inte så viga så vi kan inte hoppa och skutta som vi kunde förr i tiden, men det är inte det som är meningen. Meningen är att vi ska kunna hålla oss i form i våra leder, säger Tore.