– Det känns helt fantastiskt. Jag har jobbat många år i kommunen men aldrig fått vara med så här från början. Och nu lagar vi också maten på plats, i köket härintill, nära gästen. Precis som det ska vara, enligt den nya kost- och måltidspolicyn som kommunfullmäktige beslutade om i juni förra året, säger måltidschef Inger Tranquist.

Det var i höstas som ombyggnaden av matsalen i Metallen påbörjades samtidigt som köket gick från att vara ett mottagningskök till ett tillagningskök. Runt 13 miljoner kronor har det kostat.

Nu kommer runt 300 portioner att tillagas här dagligen. Närmare 125 portioner levereras till Metallens förskola, resten serveras på plats i matsalen till eleverna på Bergska skolan väst.

Artikelbild

| Nytt kök.Kökschef Monica Karlsson och måltidschef Inger Tranquist gladdes åt det helt nya tillagningsköket.

Och den här måndagen, som också är den officiella invigningsdagen, står tacobuffé med äppelkaka och vaniljsås till efterrätt på menyn. Efter önskemål från eleverna själva.

På plats för att klippa det lila bandet är Herman Vinterhjärta, (MP), miljö- och samhällsbygnadsråd.

– Jag är en av dem som varit med och beslutat om att det skulle byggas om och jag är glad att få vara här idag. Det är viktigt med en trevlig mijö och bra mat. Får man bra mat presterar man också bättre i skolan, säger han.

Och det håller eleverna Clara Lejon och Tilde Jakobsson med om. De har slagit sig ner med varsin tacotallrik vid ett av de lite mindre runda vita borden.

Artikelbild

| Hungriga Måltidschef Inger Tranquist och Herman Vinterhjärta (MP)som höll invigningstalet, förser sig av tacosbuffén.

– Många orkar inte äta frukost på morgonen och hoppar man sedan över lunchen blir man jättetrött de sista lektionerna och får ont i huvudet, säger Clara.

– Och här inne ser det verligen jättefräsch ut nu och gott var det också, fortsätter Tilde.

Artikelbild

| Populärt. Maten som serverades första dagen i den nya matsalen hade valt av eleverna själva. Det blev tacos

Så konstaterar de att det till och med går att se in i tillagningsköket, genom en stor fönsterruta.

- Det blir ett väldigt bra ljusinsläpp, säger kökschef Monica Karlsson ,som även hon jättenöjd med resultatet. Hon visar höj- och sänkbara bänkar för bättre arbetsställning, nya ugnar som gör det enklare att tillaga maten och så finns ett särskilt bakrum, som hon gärna slår ett slag för.

Artikelbild

– Vi har som mål att baka allt bröd själva här. Vi sätter degen på jäsning under natten och bakar på morgonen. Det är alltid fantastiskt att kunna tillaga från grunden, säger hon.