– Det var riktigt kul. Jag hade siktet inställt på 210 repetitioner totalt i den bästa av världar och klarade 218, berättar Erik tillbaka på jobbet som personlig tränare på Aktiv hälsocenter.

Det är där allt slit för att nå en VM-titel har skett.

– Jag har tränat i 20 år och satsat på Fitness Five sedan 2011. Jag kör sex-sju pass i veckan, cirka två timmar varje gång. Och då handlar det om hårdkörning vid varje tillfälle, förklarar 34-åringen.

Artikelbild

| På VM i fitness five i spanska Marbella klarade Erik Anklew att marklyfta 144 kilo 30 gånger i snabbt tempo efter varandra.

Världsmästerskapen i Fitness Five i spanska Marbella avgjordes utomhus i stekande hetta i lördags. Erik tävlade i klassen plus 80 kilo, något han fick kämpa för.

– En vecka innan VM vägde jag 76,2 kilo, så det blev mycket hamburgare och pizza de sista dagarna innan invägningen. Jag åt i princip allt jag kom över. Vågen stod på 80,1 kilo när jag vägde in.

I Fitness Five tävlar deltagarna i knäböj, bänkpress, chins, marklyft och dips. Allt på samma dag, med cirka 40 minuters mellanrum mellan varje disciplin.

– Jag har aldrig spytt efter en tävling förut, men nu hände det redan efter första grenen, knäböj. Sedan mådde jag bra igen, berättar Erik och skrattar.

Artikelbild

| Det är många års träning som ligger bakom Eriks VM-framgångar.

Knäböj innebar att Erik förutom att böja på sina knän hade en 120 kilos tung skivstång på sina axlar, vilket motsvarade 150 procent av hans kroppsvikt. Där klarade han 37 repetitioner på 100 sekunder.

– Den var brutal. Det brukar gå lätt upp till 25 repetitioner, men det var bland det "blodigaste" jag gjort.

Artikelbild

| Erik Anklew med VM-pokalen.

I nästa disciplin, bänkpress, grejade Erik att lyfta sin egen kroppsvikt, 80 kilo, 48 gånger på 100 sekunder.

– Ett jättepers av mig. Jag körde inte 100 sekunder, det orkar man inte. Det kanske rörde sig om 60 sekunder, sedan var jag helt slut.

Artikelbild

| Chinsträning på Aktiv hälsocenter.

I chins, när man hänger i en stång och lyfter sig själv upp och ned med hjälp av armarna och ryggmusklerna, klarade Erik 41 repetitioner.

I marklyft gällde det att lyfta 180 procent sin egen kroppsvikt så många gånger som möjligt, även det på 100 sekunder. I Eriks fall rörde det sig om 144 kilo som han klarade 30 gånger i ett snabbt tempo. Femte och avslutande grenen dips, hänger man i en ställning och för kroppen upp och ned med hjälp av armarna. Där orkade Erik med 62 repetitioner.

Artikelbild

| Erik Anklew arbetar halvtid som personlig tränare och halvtid som elevcoach/resurs på Nyhemsskolan.

– Landslagskompisen Joakim Edlund, som blev världsmästare i klassen minus 80 kilo, hade klarat 62 dips och totalt 213 repetitioner, så det ville jag förstås slå. Vilken känsla att vinna VM-guldet och även sätta nytt världsrekord oavsett viktklass, poängterar Erik Anklew.

Nu har Erik vunnit allt som går att vinna inom Fitness Five.

Artikelbild

| Erik klarade att lyfta 120 kilo 37 gånger i knäböj.

– Ja, jag känner mig lite nöjd. Framåt kommer jag att träna och tävla i styrkelyft eller bodybuildning. Jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Samtidigt vill jag hjälpa till och utveckla Fitness Five och göra sporten större, säger Finspångs färskaste världsmästare.