Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen. Det är en FN-dag som sätter fokus på alla miljontals människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes.

Vid Närsjukvården i Finspång välkomnades samtliga diabetiker till en motionsrunda, vid fyra tillfällen under onsdagen.

Arrangemanget anordnades av Diabetesteamet i Finspång, i samarbete med Östergötlands och Finspångs Diabetesförening.

Artikelbild

| Diabetessköterskan Inger Bråthén kontrollerar Elving Arvidssons blodsockervärden innan onsdagens motionsrunda.

– Vi vill att informationen och kunskapen sprids om diabetes. Jag tror att jag hade diabetes i 20 år innan jag fick reda på det. Jag förstod inte att jag hade det, förr i tiden var det skamligt med sockersjuka, säger Hasse Svensson, ordförande i Östergötlands och Finspångs Diabetesförening.

Diabetessköterskan Inger Bråthén berättar att det är många som har diabetes i kommunen.

– Vi har runt 6,2 procent diabetiker i Finspång. Det är mer än i landet, som ligger på mellan tre och fem procent, säger hon.

– Det kan bland annat bero på att det är många som jobbar skift här, med dåliga mattider och sömnvanor, tillägger Hasse Svensson.

Artikelbild

| Många Finspångsbor deltog vid onsdagens motionsrundor för diabetiker.

Deltagarnas blodsockervärden kontrollerades före och efter motionsrundan.

– Att motionera gör en oerhörd skillnad, det är A och O för välbefinnandet. Blodsockernivåerna blir mycket bättre, betonar Inger Bråthén.

Artikelbild

| Dietisten Jenny Lindqvist och Hasse Svensson, ordförande i Östergötlands och Finspångs Diabetesförening.

78-årige Elving Arvidsson har haft diabetes i två år.

– Jag blev trött och hängig. Jag bara somnade när jag var på en konsert i Örebro, sedan vaknade jag på lasarettet. Nu två år senare har det blivit bättre. Jag kan bli bättre på att motionera, men jag äter annorlunda, mycket grönt, påpekar Elving Arvidsson.

Artikelbild

| I Finspångs kommun är det cirka 6,2 procent av invånarna som klassas som diabetiker.

Det sistnämnda lyfter dietisten Jenny Lindqvist fram som avgörande faktor.

– Maten är en av grundstenarna i diabetesbehandlingen. Rådet är att äta vanlig, bra mat, gärna mycket grönsaker. Min uppgift är att individanpassa det. Grönsaker är bra för alla, läsk är inte bra för någon, konstaterar Jenny Lindqvist.

Artikelbild

| Närsjukvården i Finspång.

Världsdiabetesdagen startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991, för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen.

2006 antog FN en resolution, där diabetes lyftes som ett hot mot den globala hälsan. Unikt eftersom det är den första icke smittsamma sjukdomen som får den statusen.

Artikelbild

| Världsdiabetesdagen uppmärksammades vid Närsjukvården i Finspång.

Att dagen uppmärksammades under onsdagen beror på att Frederick Banting föddes 14 november. Det var han som, tillsammans med Charles Best, upptäckte insulinet.