– Det ser vi fram emot. Det var mycket lyckat förra året och många barn som var med, säger Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare på Finspångs kommun.

Hon driver projektet på lokal nivå tillsammans med integrationsstrategen Michael Fogelström Muslijevic. Bakom ”HEJA Finspång” står också organisationen bakom världens största halvmaratonlopp, Göteborgsvarvet.

– Även i år kommer vi åka till Göteborg och springa Lilla Göteborgsvarvet för barnen, fyra av ledarna springer också stora Göteborgsvarvet. 2017 var det drygt 40 barn med till västkusten. I år blir inte Göteborgsvarvet själva ”examen” utan vi kommer också att vara med i Finspångs stadslopp några dagar senare, berättar Michael Fogelström Muslijevic.

”HEJA Finspång” vänder sig till barn i 10–13-årsåldern. Aktiviteterna är friidrottsinspirerade med mycket löpning, samarbetsövningar och lekar. Löparskolorna leds av utbildade ledare från Finspångs SOK och Faik friidrott.

– Målet är att nå barn som inte är igång inom någon annan idrott. Det gäller inte minst flickor med invandrarbakgrund, säger Kirsi Aronsson.

Totalt erbjuds 25 träningar under våren, de som deltar minst tolv gånger får följa med till Göteborg.

– En grej som är ny för i år är att vi erbjuder hämtning med buss eller taxi för de som har svårt att ta sig till Grosvadsområdet. Vi hämtar i Lotorp, Viggestorp och Nyhem. Det kan också bli något mer område om det dyker upp önskemål. Vi gör det här för att vi märkte att vi hade mest barn från närområdet och ingen från Nyhem eller Viggestorp, säger Michael Fogelström Muslijevic.

Det är inte ”bara” träning som ingår i ”HEJA Finspång”. Där finns också andra värden där ungdomarna får möta både polis, räddningstjänst och ambulanssjukvårdare.

– Både en polis och en ambulanssjukvårdare var med på resan till Göteborg förra året och det är dem som barnen söker trygghet hos. Det är bra ur många perspektiv att få en naturlig koppling i tidig ålder, framhåller Fogelström Muslijevic.

Tack vare ett statsbidrag på 181 000 kronor är den här satsningen möjlig och också helt kostnadsfri för alla barn som är med.

– Det ska bli spännande att se hur många vi når den här gången. Alla är välkomna och vi kommer inte att säga nej till någon om det blir många. Nytt för i år är att man ska anmäla sig via hemsidan så att vi har lite koll, poängterar Kirsi Aronsson.

Både Kirsi och Michael kommer själva att kuta de 2,1 milen i Göteborgsvarvet.

– Ja, det var lite tungt senast (2.23). Men den här gången är målsättningen att klara tvåtimmarsgränsen, säger Michael Fogelström Muslijevic.

Något som Kirsi Aronsson klarade galant redan 2017.