Ända sedan 2011 har stipendiet delats ut till någon eller några av Finspångs ungdomar inom kultur eller idrott. Genom att välja den svarta kassen ges ett bidrag på 50 öre till ungdomsfonden.

I år har ICA Nära Cityhallen sålt cirka 32 000 påsar, vilket innebär en stipendiesumma på 16 000 kronor.

Detta år går utmärkelsen till Finspångs Skolmusikkår.

Artikelbild

| 13-årige Axel Johansson i Finspångs Skolmusikkår tar emot priset av ICA Nära Cityhallens butikschef Mats Axelsson.

– Jätteroligt. Pengarna kommer väl till hands för vi ska åka till Kroatien i sommar och spela på olika platser, berättar 13-årige Axel Johansson.

Motiveringen lyder: "Skolmusikkåren är en kår som får ungdomar att utvecklas såväl musikaliskt som socialt och som sätter Finspång på kartan såväl nationellt som internationellt".

– Deras verksamhet är ett genuint projekt och priset kommer en stor grupp till godo, säger Mats Axelsson, butikschef vid ICA Nära Cityhallen.

Närmare 30-talet skolmusikelever fanns på plats i Kulturhuset för att motta priset.

Finspångskillen Axel Johansson har varit med i kåren i två år.

– Det roligaste med musik är att få vara med och skapa. Det är förvånande när så många kan skapa något tillsammans, säger Axel.

Han spelar trumpet och målet är att hela tiden utvecklas.

– Jag tänker fortsätta med det här i många år framöver och bli bättre. Förutom musiken satsar jag även på orientering i Finspångs SOK och kanot i Finspångs KK, säger Axel Johansson.

Mats Axelsson påpekar att under de fyra senaste åren har totalt 75 000 kronor delats ut via stipendiet.

– Jag är lite förvånad att det inte är ännu fler som söker. Det känns som det borde finnas många potentiella kandidater i Finspångs kommun, konstaterar Mats Axelsson.