Arbetsförmedlingen och Marieborgs folkhögskola i Norrköping har haft samarbetet i flera år.

– Orsaken till att den började i Finspång också var att jag fyllde så många platser på Marieborg med Finspångsbor, så det var bättre att vara här, berättar Susanne Larsson, arbetsförmedlare i Finspång.

På folkhögskolekursen kan arbetslösa som saknar gymnasieexamen eller grundläggande behörighet till högskola prova på att studera och ta reda på om fortsatta studier är aktuellt.

Artikelbild

| Undervisar. Läraren Najwan Deshli instruerar eleverna Nathalie Suominen och Emma Andersson.

Kursen är på tre månader och deltagarna får ersättning från Arbetsförmedlingen. Upplägget varierar beroende på skolans profil och deltagarnas behov och önskemål.

– Det är väldigt många i Finspång som saknar gymnasie- och grundskoleexamen. Det är inga betyg eller prov på kursen. Det är en stress som eleverna slipper, säger Susanne Larsson.

Sedan januari studerar en grupp i ABF-huset.

– Vi studerar svenska och samhällskunskap, sedan undervisar andra lärare i matematik och naturkunskap. Studierna är anpassade efter varje elev. Vi ser till att de blir förberedda för fortsatta studier, säger Najwan Deshli, lärare på Marieborgs folkhögskola.

Artikelbild

| Lärare. Najwan Deshli, lärare på Marieborgs folkhögskola.

Nathalie Suominen, 21, och Emma Andersson, 20, hade båda problem att klara av skolan.

– Jag har haft svårt att komma in i skolan, ända sedan grundskolan. Jag hade svårt att koncentrera mig, mycket på grund av mobbning, berättar Nathalie.

– Jag led av psykisk ohälsa och missade gymnasietiden. Jag vill läsa in det nu, säger Emma.

Båda trivs utmärkt i skolan.

– Det är väldigt bra. En liten grupp med lugn studietakt. Jag är motiverad att läsa in betygen, både från grundskolan och gymnasiet. Målet är att bli kriminaltekniker eller mäklare, säger Nathalie Suominen.

Emma trivs också i den lugna miljön i en liten grupp.

– Vi har blivit som en liten familj. Man får mycket hjälp av lärarna och ingen dömer någon annan. Vi har alla haft någon orsak till att vi inte klarat av våra tidigare utbildningar, säger Emma Andersson.

Efter kursen finns det exempelvis möjlighet att gå vidare till studier på Komvux eller folkhögskola.

– Det finns lediga kursplatser kvar, det fylls på hela tiden. Efter tre månader fortsätter studierna i Norrköping. Vid den tidpunkten har lärarna fått reda på vilken nivå som varje elev ska läsa vidare på, säger Susanne Larsson.

På tisdag anordnas årets jobbmässa på Arbetsförmedlingen i Finspång. Hittills är sju företag klara till mässan som brukar locka ett stort antal besökare varje år.