Det handlar om förre politikern och krögaren Karl Gustav Thiderman i Rejmyre, som hunnit bli 93 år och numera bor på äldreboendet Berggården mitt i Rejmyre.

– Jag tycker det är roligt att klippa ut allt i Folkbladet och NT, som handlar om Rejmyre och bygden här omkring, säger Karl Gustav Thiderman när vi träffas på Berggården.

– Sedan tidigare har jag en hel del urklipp insatta i pärmar och även de artiklar som jag klipper ut nu, ska jag klistra in i pärmar. Men det jobbet får vänta till i höst och vinter, för den här årstiden vill jag hellre vara ute i solen, ler Karl Gustav.

Artikelbild

| Många diplom finns på Karl Gustav Thidermans väggar på Berggården. Här ett från Östergötlands Fotbollförbund.

Och det ligger två kuvert med urklipp som väntar på att bli insatta i pärmar. Ett av de senaste är ett urklipp om Raggarröjet, som nyligen arrangerades i Rejmyre.

Men Karl Gustav Thiderman har också själv skapat rubriker i lokaltidningarna. Inte minst när han i slutet av sin politiska karriär hos socialdemokraterna, plötsligt blev ”politisk vilde”.

– Jag blev väldigt irriterad på några keramikugnar som vi skulle ta ett beslut om, men vid ett möte fick jag inte se underlaget innan vi skulle gå till beslut. Då blev jag så irriterad, att jag gick ut från mötet och blev sedan politisk vilde mandatperioden ut och därefter slutade jag som politiker.

– Men förutom den händelsen hade jag många intressanta år inom kommunalpolitiken i Finspång. Bland annat var jag med i kommunala pensionärsrådet, där vi var med och beslutade om byggandet av Berggården, eller Rejmyre Åldringscenter och hälsocentral, som det hette först.

Artikelbild

| Ett porträtt av Karl Gustav Thiderman, ritat av en amerikansk journalist, som kom på besök till restaurang Tre Glas i Rejmyre och ritade bilden som ett extra tack.

Kan du berätta lite om din bakgrund?

– Jag kommer ursprungligen från Karlskoga och hamnade först på hotell De Geer, där jag blev kvar i åtta år. Och ett av många roliga minnen är när franska landslaget i fotboll kom dit och jag lyckades att få autografer från alla spelarna.

Artikelbild

| I Karl Gustav Thidermans urklippspärm från förr, har han franska fotbollslandslagets alla autografer och ett tidningsurklipp från den tiden.

Kom du till Rejmyre direkt efter De Geer?

– Nej, jag var en kortare period hos Fröbergs i Lotorp, där jag hade personalmatsalen. Men sedan kom jag till Rejmyre, där jag och frugan Kerstin drev värdshuset Tre Glas, som låg mitt för Konsum ungefär.

– Det drev vi i 27 år, innan vi sålde det, minns Karl Gustav Thiderman. Så det blev så att jag jobbade hela mitt liv på restauranger och det var många fina år.

– Förutom politiken, ägnade jag också många år i Reijmyre IF i fotboll och i brukshundsklubben, eftersom fotboll och hundar varit stora intressen i mitt liv.