På onsdagen ringde en privatperson till länsstyrelsen för att rapportera att de sett ett lodjur på tomten i Hävla vid flera tillfällen den senaste tiden.

– Vi har fått ett samtal om att man tror sig ha sett lodjur som varit skabbangripet. Vi kommer inte att göra något åt det nu utan hänvisar till paragraf 40 c, säger Emil Brangenfeldt, vilthandläggare vid länsstyrelsen.

Paragraf 40 c är ett kort stycke men är ändå invecklat.

– Det betyder att det är individen själv som får ta ställning till om man ska avliva djuret. Sen får man räkna med att djuret testas i efterhand och om det inte var tillräckligt sjukt så kan man ha begått ett brott.

Länsstyrelsen avlivar alltså inte själva djur, om det inte är så att lodjuret skulle ligga kvar på en gräsmatta och inte kunna röra sig. Man kan dock få lite hjälp i att bestämma hur sjukt djuret är.

– Det är klart att man kan skicka bilder till oss så kan vi titta på det men det är ändå upp till privatpersonen om det ska avlivas eller inte. Det är en svår grej att avgöra och kanske är det därför många drar sig för att ingripa, säger Emil Brangenfeldt.