Siemens ska leverera en kompressorlösning innehållande en gasturbin av typen SGT–750, med tillverkning i Finspång, till en flytande oljeplattform i Barents hav.

Kunden är det norska olje- och gasföretaget Statoil som har lagt beställningen inom ett större ramavtal som har skrivits mellan företagen.

– Den här ordern är ett stort genombrott för oss på Siemens, då det är första gången vi får leverera SGT-750 till en offshore-applikation, kommenterar Hans Holmström, vd på Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång.

Försäljningen markerar ett viktigt genombrott för turbintypen SGT–750, som har funnits på marknaden sedan 2010.

Plattformen som gasturbinen ska installeras på är ett så kallat FPSO-fartyg (Floating, Production, Storage and Offloading).

Det är placerat i oljefältet "Johan Castberg" i Barents hav, 20 mil norr om Norges nordligaste kust.

Gasturbinen ingår i en komplett kompressorlösning, inkluderande två kompressorer med modellnamnet "DATUM", från Siemens affärsenhet Dresser-Rand. Dessutom ingår en ångpanna som ska utnyttja de heta restgaserna i ett system för att förhindra isbildning på plattformen.

Leverans av kompressorlösningen är planerad att ske under 2019.

– Den kompletta ordern och inte minst det ramavtal som har skrivits mellan företagen är ett tydligt bevis på vilket förtroende Statoil har för alla våra offshore-produkter, betonar Hans Holmström.

Precis som många andra aktörer inom olje- och gasindustrin strävar Statoil efter att hitta lösningar som kan optimera produktionen, samtidigt som miljöpåverkan hålls på en minimal nivå.

Gasturbin SGT–750, som ger en uteffekt på 41 megawatt, har högst verkningsgrad i sitt storleksområde på marknaden.

– Den kan dessutom med sina långa serviceintervaller och driftsäkerhet erbjuda en överlägsen drifttid och kostnadseffektivitet. Dessa faktorer reducerar koldioxidutsläppen och ger den lägsta totalkostnaden för kunden, konstaterar Hans Holmström.

Siemens är verksamt i mer än 200 länder, med fokus på områdena elektrifiering, automation och digitalisering.

Under verksamhetsåret 2016, som avslutades den 30 september 2016, genererade Siemens en omsättning på 79,6 miljarder euro och hade 351 000 anställda världen över.

I Sverige har Siemens funnits sedan 1893 och har cirka 4 200 medarbetare på ett 40-tal orter, med huvudkontor i Upplands Väsby. Det senaste verksamhetsåret (2016) var omsättningen för Siemens Sverige ungefär 16,6 miljarder kronor.