Finspångs nya kulturskolechef Håkan Forsberg har ambitionen att Kulturskolan ska samarbeta mycket mer med många kommuner i länet.

Utbytet inleds på lördag i Kulturhuset när Finspångs Skolmusikkår och Norrköpings Ungdomsmusikkår träffas för att repetera inför nästa veckas konserter i Finspång (16 november) och hörsalen i Norrköping (20 november).

– Det är ett stort projekt. Totalt 55-60 personer från de båda orkestrarna spelar tillsammans. Det låter fantastiskt bra, ju fler desto "fetare". Det bjuds på allt från marsch till popmusik, säger Håkan Forsberg.

Artikelbild

| Aktiva. Finspångs Skolmusikkår är aktiva över kommungränserna. På bilden tågar de in till Finspångs centrum under den traditionstyngda Reveljen.

Det är andra gången Finspång och Norrköping gör ett liknande arrangemang. Nu öppnar Håkan Forsberg för fler samarbeten med olika kommuner i Östergötland.

– Jag hoppas att detta ska bli en tradition plus att vi kan utvidga med att få med fler kulturskolor på små orter.

Lördagens träff inför spelningarna ser han som en ypperlig möjlighet till både musicerande och social verksamhet.

– Väldigt positivt och kul att det händer nåt nytt mitt i terminen. Kultur handlar om att mötas, det berikar.

Artikelbild

| Samarbete. Finspångs nya kulturskolechef, Håkan Forsberg, vill se mycket mer samarbete över kommungränserna.

Han påpekar att fler utbyten kan leda till att specialistkompetens både förmedlas och fångas in.

– Det skulle gå att göra bättre studiedagar om fler kommuner går samman och delar på kostnaderna för att få hit bättre föreläsare. Det är stimulerande för såväl elever som lärare att träffas och lära av varandra, konstaterar Håkan Forsberg.