I 13 år var Stig Andersson kommunens "starke man" med ett stort parti bakom sig. Ett parti som varit i majoritet i Finspång i många år. För runt tio år sen avgick han som kommunalråd, men han är fortfarande politiskt aktiv.

– Ja, i allra högsta grad. Jag jobbade också en hel del inför valet, snickrade och satte upp skyltar bland annat, säger han, när vi når honom några dagar efter att Socialdemokraterna i kommunen kan ha gjort det sämsta valet någonsin.

Partiet backade från 43,6 procent i förra valet till 36,3 procent nu, vilket är en minskning med 7,7 procentenheter.

– Om jag visste varför vore jag nog professor, men det är klart att S har tappat till SD. Just nu blåser ju vindarna åt det hållet, konstaterar Stig Andersson.

Är det ett misslyckande för S?

– Nej, vi har gjort vad vi har kunnat och det här följer riket i stort.

Han påpekar flera gånger att han inte har någon "bestämmanderätt", men han är helt emot att det skulle bli en "regering" i Finspång där SD finns med.

– Och vad jag har förstått så har även de övriga partierna samma åsikt, tillägger han.

I övrigt anser Stig Andersson att ett samarbete över blockgränsen är perfekt för Finspång.

– Det tror jag starkt på och har alltid gjort. Ulrika Jeansson ska nu sätta sig ner och diskutera med de olika partierna och jag är övertygad om att det löser sig på bästa sätt. Det viktigaste är att det blir bra för Finspång och jag är inte det minsta orolig, konstaterar han.