Tidningen har vid flera tillfällen skrivit om Friluftsfrämjandets projekt ”Samarbete–Integration” för nyanlända ungdomar som startades förra vintern. Samarbetet bidrar till att ungdomarna integreras via friluftsliv.

Nyligen fick projektet ta emot pris för sitt arbete. Friluftsfrämjandet i Finspång uppmärksammades vid Miljönätverkets miljöprisutdelning i Linköping i förra veckan.

Jens Rinman mottog diplom, blommor och en prischeck på 5 000 kronor från Arvid Jannert, vd, SundaHus, som ingår i Miljönätverket Östergötland.

– Överraskande och glädjande att ha blivit utsedda av SundaHus och få det här priset som erkännande för vår verksamhet. Summan kan bli en grundplåt för ett tänkt vindskyddsprojekt tillsammans med eleverna från gymnasieskolan, säger Jens Rinman.

Finspångsföreningen får utmärkelsen för sitt arbete för att bredda nyanlända ungdomars kontaktyta mot det nya samhället och berika deras fritid med friluftsliv.

Eleverna från introduktionsprogrammet vid Bergska gymnasiet erbjuds en möjlighet att lära känna traktens friluftsliv. De får en inblick i en massa olika saker som allemansrätten, läsa kartor och smaka blåbär, men framförallt att känna sig trygga att vistas i den svenska naturen.

– Vi vill ge ungdomarna verktygen för att kunna ha en meningsfull och berikande fritid med inriktning friluftsliv. Vi vill också kunna vara ett utökat vuxenstöd för gruppen nyanlända ungdomar, konstaterar Jens Rinman.