"Har ni något ni skulle önska att läsa om i inläggen?" Så skrev Sofie Karlsson, områdespolis i Finspång, på dess Facebooksida för en vecka sedan. Och responsen lät inte vänta på sig. 65 personer har hittills tryckt på "gillaknappen" och ett 60-tal kommentarer knutna till inlägget har kommit in. Bland dem finns, enligt Sofie Karlsson, flera bra tips att spinna vidare på.

– Bland annat föreslår en person att vi ska ha "Veckans lag", som vad jag förstår ska vara trafikrelaterad. Det är ett jättebra förslag för många inlägg som vi fått handlar just om trafik, tillägger hon.

Det var för ett år sedan, när Sofie Karlsson anställdes som polisassistent i Finspång, som hon fick frågan om hon kunde tänka sig att hålla i informationen och inläggen på sociala medier.

Och det kände hon sig inte främmande för, tvärtom. Hon tog tag i uppgifter och numera finns regelbundna inlägg om vad polisen i Finspång har för sig på dagarna, vilket också har rosats: "Bra initiativ att ni berättar vad ni gör (...) Ni skapar en bra dialog mellan er och samhället på det sättet tror jag", lyder ett inlägg.

– Det är det som är syftet med det här, att gå och ut och visa hur vi jobbar, hur vår vardag ser ut, varför vi gör på ett visst sätt. Nu vill vi också veta vad medborgarna vill läsa om. Genom en dialog skapar vi kontakt med dem, som är jätteviktig, tillägger hon.

När det gäller konkreta förslag på vad kommuninvånarna vill läsa om är det, som Sofie Karlsson säger, trafiken som dominerar. Man vill veta hur polisen jobbar mot bilister som kör med enögda bilar, mot förare som pratar i mobiltelefonen, mot dem som kör för fort med A-traktorer och mot hastighetsöverträdelser, men också mot dem som kör för sakta och stoppar upp trafiken.

Men det finns mer som engagerar, narkotikabekämpningen är ett ämne. "Vad är det för substanser, som cirkulerar, hur arbetar ni preventivt, resultat av beslag m.m", lyder ett inlägg.

– Det har vi ju inte skrivit om så mycket just för att det kan vara lite svårt. Vi måste akta oss så att vi inte pekar ut enskilda personer, det har med sekretess och förundersökningar att göra. En del av arbetet som vi själva initierar, kan vi inte heller skriva om, så jag få klura lite på vad jag kan lägga ut och återkomma. För det är ju helt klart många som är intresserade av att läsa om just det här, konstaterar hon.