Projektet "Samarbete–Integration", som startades tillsammans med Bergska gymnasiets introduktionsprogram i början av 2017, genomförs även detta år.

– Alla är väldigt nöjda med satsningen, så vi bestämde oss tidigt för att fortsätta. Såna här fina vinterdagar innebär perfekta förutsättningar för våra aktiviteter, säger Jens Rinman, ordförande i Friluftsfrämjandet i Finspång.

Strax efter att Friluftsfrämjandet och skolan beslutat om en fortsättning kom beskedet att projektet stöds genom 10 000 kronor från Friluftsfrämjandets, strategiska projekt "Meningsfull väntan". Det är ett treårigt projekt som startades 2015 och finansieras genom Svenskt Friluftsliv.

Artikelbild

| Visar. Friluftsfrämjandets ordförande Jens Rinman visar upp en abborre för eleverna, innan det var dags att ge sig ut på isen för att prova på att pimpla.

– Jättekul att vi uppmärksammas av Friluftsfrämjandet centralt. Pengarna ger oss möjlighet att skaffa utrustning som finansierar den här säsongen. Vi har köpt mössor, vantar, yxor, kompasser, pimpelspön, en muurikka (häll) och varor till matsäckar, säger Jens Rinman.

Första marsdagarna inbjöd till vinteraktiviteter i Lunddalen. Totalt är det cirka 50 elever i 16–20-årsåldern som deltar.

Först berättar Friluftsfrämjandets ledare om allemansrätten och vad som gäller vid fiske. Jens Rinman informerar om att det finns fem sorters fisk i Bleken: gädda, gös, abborre, mört och brax.

Därefter fick ungdomarna prova på att åka långfärdsskridskor och längdskidor samt pimpla på Bleken.

Artikelbild

| Skridskokul. Rahmatollah Rustani, 18, tycker det är lite svårt, men roligt att åka skridskor.

18-årige Rahmatollah Rustani testade på att åka långfärdsskridskor.

– Provade för första gången förra året. I början är det svårt, sedan blir det lite lättare. Det är roligt, säger han.

Artikelbild

| Skidåkning. Jens Rinman tog täten när det var dags att prova på längdskidåkning.

När han bodde i Rejmyre fick han testa på att fiska, men det var första gången han pimplade.

– Vi lär oss mycket här. Vi åker skridskor, fiskar, umgås och får mycket information om skogen.

Artikelbild

| Balans. Det gäller att hålla balansen ute på sjöisarna.

Han kom till Sverige 2015.

– Det är inte så kallt i Sverige, det var kallt i Afghanistan också, konstaterar Rahmatollah Rustani.

Artikelbild

| Skridsko. Eleverna såg fram emot att få testa på långfärdsskridsko på sjön Bleken.

Friluftsfrämjandet anordnar olika höst-, vinter- och våraktiviteter för eleverna.

– Vi hittar på olika saker, anpassat efter årstiderna. Vi är många ledare som hjälper till. Tanken är att ungdomarna ska lära sig mer om förutsättningarna och möjligheterna till friluftsliv. Vi lär ut vad vi kan, så att de ska kunna utnyttja alla möjligheter som vi har, betonar Jens Rinman.