– Det känns verkligen roligt att det kom så mycket folk och många barn, när vi nu återupptog traditionen med julgransplundring här på Bergslagstorget, framhöll Arne Karlsson från arrangerande Lions som också bjöd alla barn på godispåsar.

När julgransplundringen upphörde, hade den under många år arrangerats av Centrumföreningen, Finspångspress och Auroraringen, men nu tog alltså Lions över taktpinnen:

– Ja, och det gjorde vi tillsammans med Auroraringen, som hjälpte till med själva dansen runt julgranen, säger Arne Karlsson.

Artikelbild

| På gång. Här är ett helt gäng på väg till julgransplundringen på Bergslagstorget. Från vänster Sarah Dahlberg med sonen Noa, Annette Hallin med tvillingarna Isabelle och Benjamin, samt kompisen Nathalie Lind.

Vet du varför julgransplundringen upphörde för cirka tio år sedan?

– Nej, egentligen inte, men det kan ha varit så att Centrumföreningen blev mindre aktiv och då var det ingen som ville ta tag i den här julgransplundringen.

Och varför tog ni tag i arrangemanget i år igen?

– Det var faktiskt på önskemål av bland annat Per-Erik Störe, som frågade om inte Lions kunde ställa upp och arrangera en julgransplundring igen och efter lite funderande så blev det så. Och med tanke på allt folk som kom och deltog, känns det förstås väldigt roligt.

Artikelbild

| Hälsade alla välkomna. Lions president Olov Karlsson hälsade alla välkomna till julgransplundringen på Bergslagstorget. I bakgrunden Ola Lundkvist som stod för musiken.

Tror du att det kan bli tradition igen?

– Vi får summera den här plundringen först, innan vi bestämmer hur vi ska göra i framtiden. Men med tanke på att det kom så mycket deltagare, så är det nog inte omöjligt att vi från Lions kanske ordnar en julgransplundring här även nästa år.

För att dansen och de stora ringarna runt granen skulle fungera bra, var folkdanslaget Auroraringen på plats:

– Vi var ju med under alla år tidigare och när nu Lions ringde och bad oss hjälpa till med dansen igen, så tackade vi ja direkt, säger Örjan Gustafsson från Auroraringen. Och vi och säkert många andra här idag, hoppas att det åter ska bli en tradition igen.

Den som stod för musiken var trubaduren Ola Palmkvist, från ett lastbilsflak:

– Jättekul att vi får en sån här julgransplundring för barnen igen, fastslog Ola Palmkvist, som bjöd på massor av välkända julmelodier, som Små grodorna, Jungfru jungfru skär, Räven raskar, Uppå källarbacken och Rudolf med röda mulen.

– Och så ska Auroraringens medlemmar hjälpa till med Raketen i slutet av julgransplundringen, för det är ju alltid en häftig slutpunkt på en sån här barnfest.

Bland alla barnen träffade vi Annette Hallin som kom med tvillingarna Isabelle och Benjamin samt Sarah Dahlberg med sonen Noa och kompisen Nathalie Lind.

– Känns roligt att man anordnar en sån här julgransplundring här på Bergslagstorget, så det ville vi förstås vara med på.