Ena axeln hänger lite snett och Claes grinar illa när han berättar om dusten mot Wales.

– Ja, jag laddade på så mycket jag kunde för att tackla en av de största spelarna. Det gick inte så bra. Det var jag som skadades och han stod bara kvar och garvade.

Men's roller derby är ingen stor sport i Sverige. På damsidan är den mer populär och Norrköpings elitserielag vann ett SM-brons i år.

Artikelbild

| Kamp. Claes Holmberg gillar kampmomentet i roller derby.

– Det finns cirka 30 spelare och två lag i Sverige, vårt lag heter Killer apes from outer space, förkortat K.A.O.S. Att komma med i landslaget var inte så svårt med tanke på att det är så få utövare, säger Claes och ler.

Att förklara reglerna i roller derby skulle ta den här sidan i anspråk och lite till. Men förenklat är det två lag som möter varandra på en ovalbana. Poäng delas ut till en spelare (jammern, märkt med en stjärna på hjälmen) som kör förbi varje blockers hos motståndarlaget. Blockers uppgift är att blockera vägen för motståndarlagets jammer och hjälpa sin egen jammer att lättare komma förbi. Detta görs med hjälp av olika strategier. Varje lag har fyra blockers och en jammer på plan samtidigt. Sju domare är på planen för att hålla reda på allting.

– Det är en liten "cirkus" att få snurr på det hela, konstaterar Claes som direkt fick den viktiga uppgiften att vara jammer i landslaget.

Roller derby är en fullkontaktssport som kan vara riktigt tuff.

– Visst är det så, i de lagliga zonerna får du tackla i princip hur hårt som helst. Skriv gärna att jag är lite dum i huvudet, annars skulle jag nog inte hålla på med det här. Men det finns regler. Det är inte tillåtet att tackla i ryggen eller använda armarna. Man får heller inte tackla mot huvudet.

Kopplingen till hur Claes hittade in i roller derby faller sig naturlig.

– Ja, min fru, Frida, har spelat i några år så jag följde med och testade. Herrlaget behövde spelare och eftersom jag kunde åka skridskor så var jag attraktiv, rullskridskor är ganska snarlikt. Det är drygt ett år sedan jag började träna, säger den 40-årige Finspångsbon.

Nyligen har Claes och det svenska landslaget deltagit i en cup i Tyskland. Ett slags genrep inför VM i Barcelona i april nästa år.

Det blev seger över Tyskland och stryk mot Finland och Wales.

– Överlag kändes det bra och var riktigt roligt, jag blev matchens svensk mot Finland. Om jag kommer med till VM? Det vet jag inte, men jag hoppas förstås på det, säger Finspångs landslagsman i men's roller derby.