Det började med ”Stöld av babian”, följdes upp av ”Står dig ingen åter” och ”Förlorat ansikte”.

En bok varje år har varit Finspångstjejens (sedan länge bosatt i Malmö) mål.

Den 15 november släpps Anna Karolinas nya bok ”Sjusiffrigt”. Den är inte en uppföljning till den lyckade kriminalserien, utan en helt fristående bok.

Artikelbild

| Boksläpp. Anna Karolina släpper sin nya polisthriller "Sjusiffrigt" i mitten av november.

– Jag kom på en intrig, som jag försökte applicera på mina gamla karaktärer, men jag kände att det krävdes nya. Handlingen utspelar sig i Malmö, där jag bott i åtta år, berättar Anna Karolina.

I boken kidnappar tre kvinnor en ung miljardär. Men när lösensumman uteblir tvingas de till nya brott.

Allt kompliceras ytterligare när miljardären hamnar på sjukhuset, där en av kvinnorna arbetar som läkare. Hon faller handlöst för sin patient.

– Ofta är det män som begår brott och kvinnor är offer. Jag ville ändra på det.

43-åringen har arbetat minst sagt intensivt den senaste tiden. Förutom sin egen bok, skriver hon den femte delen, ”Falco”, i internationellt framgångsrika Herkulesserien tillsammans med Mons Kallentoft.

– Jag har jobbat dag och natt på sistone. Boken släpps i juni. Vi jobbar fram ett synopsis ihop, sedan skriver jag själva grunden, han läser och kompletterar. Serien är löst baserad på myten om Herkules tolv stordåd. Mons bor på Mallorca, så det blir mycket skype och mail, säger hon.

– Anna Karolina kommer att spetsa det redan framgångsrika konceptet med sin erfarenhet som före detta polis och förmågan att spinna oväntade intriger, kommenterar Mons Kallentoft.

Efter att ha lämnat polisyrket lever Anna på sitt författarskap.

– Man brukar säga att endast två procent av alla landets författare kan försörja sig enbart på skrivandet.

Förutom i Sverige har hennes kriminalserie gjort succé i andra länder.

– Nu har min första bok ”Stöld av babian sålts till Japan, det känns lovande i ett land med över 120 miljoner invånare. Min nya bok ”Sjusiffrigt” är redan efterfrågad i Tjeckien. Tyskland, Australien, Polen, Frankrike och Finland är andra länder där försäljningen gått bra.

Men i flera länder har inte bokserien välkomnats.

– Jag snuddar vid ämnet tidelag i min första bok. Det är tydligen ett känsligt ämne, därför har många länder tackat nej, till och med Norge. Därför vill jag gå ifrån serien.

Hon brukar göra uppskattade författarbesök i Finspång. Uppväxtorten som hon lämnade i 20-årsåldern.

– Jag hoppas på att göra ett besök i vår igen. Det är alltid kul att komma till Finspång, konstaterar Anna Karolina.