GO´MORRON! Den svenska sommaren, modell 2019, sjunger på sista versen. Hur betygsätter jag den? Jodå, positivt. Ganska bra, rent av mycket bra. Som en svensk sommar brukar vara. Varierad. Både sol, blåst och välbehövligt regn. Och jag konstaterar, att det inte bär mig emot ett dugg att säga att det varit gott om blåbär och det verkar arta sig bra med lingonen. Ska jag klaga på något, så är det att jag önskat att badtermperaturen höjt sig ett par grader. Alltså, precis som vanligt när det gäller en badkruka av mitt format.

”Rolle” stoppade mig när jag var på väg in till Pressbyrån. ”Dig vill jag prata med”, sa han. ”Kan du fixa så att det kommer upp en klocka vid Resecentrum vid gamla jänrvägsstationen i Finspång. Det vore bra för alla som ska med bussarna.”

”Fixa det kan jag inte, men jag kan bidra med att skriva några rader om din önskan”. En form av medborgarförslag, svarade jag. ”Bra”, sa Rolle. Det var det jag menade. Medan jag lämnade Pressbyrån med Aftonbladet stod Rolle och valde vilken pinnglass han skulle läska sig med. Återstår att se om hans ur-förslag uppfylls. Jag tycker inte hans önskan är urdålig, snarare av vettig art..

Den stora orienteringstävlingen O-Ringen i Finspång och Kolmården är över. Vilket evenemang med över 20.000 startande. Jag besökte målområdet på Arena Grosvad en av tävlingsdagarna. Det var som ett mindre samhälle inne på idrottsplatsen. Jag blev mäkta imponerad av hur väloljat den stora apparaten fungerade. Löparna kom i mål stup i ett. Barn, ungdomar, juniorer, vuxna och pensionärer kom med olika fart in i målfållan. Jag hängde inte med. Hade svårt att orientera mig på området, det blev rörigt i huvudet. Men de som skulle hålla reda på allt gjorde det, och det var förstås viktigast.

”Du ser förvirrad ut. Ska jag hjälpa dig?” undrade Berit Martinsson, kommunfullmäktiges ordförande, som var kioskansvarig under alla tävlingsdagar, när jag såg hjälplös inne i det stora kiosktältet. Tack vare henne kunde jag köpa den hamburgare jag var ute efter. O-Ringen fick beröm, inte minst av de tävlande. Bra reklam för Finspång och Norrköping.

Rena djungeln är det på Dunderbacken, närmare bestämt på baksidan av de gula hyreshusen. Passerar man på gångvägen är det knappt man skymtar bostadshusen. Vegetationen har tagit över helt. Gamla och stora träd har fått sällskap av ungskog, sly och högt gräs. Ska det se ut så här vildvuxet intill ett bostadsområde? Varför glesas inte området ut? Vem bär ansvaret? Överfallsrisken och andra dumheter ökar när sikten är lika med noll.

Postnords service i Finspång försämras som ett led i att brevhanteringen drastiskt sjunker. Nu har söndagstömningen av brevlådan vid terminalen på Norrköpingsvägen tagits bort. Lådan där töms klockan 17 måndag-fredag. Lådan vid Pressbyrån töms numera vardagsförmiddagar klockan 9. Tidigare var tömningstiden klockan 16.00. Nästa steg kan bli att varannandagsutbärning med post införs. Och tandläkarsidan i Finspång är ett bekymmer. Förutom Folktandvården, som jag hört ska flytta rakt över gatan, till gamla bankhuset, finns endast en privatpraktiserande tandläkare på orten. Är det inte en bedrövlig utveckling? Finspång som hade ett tiotal tandläkare att välja på för 40-50 år sedan.

Skånska Simrishamn var svaret på förra ortskluringen, som löstes av följande stora skara: Per Dahlqvist, Krister Ståhl, Ruth Snabb, Margot Persson, Leif Östberg/Regina Andersson, Gun-Britt Gustafsson, Margaretha Nilsson, Bengt-Arne Palmqvist, Gun Burman, Bill Persson, Roland Cratz, Gudrun Bengtsson, Margareta Manfredsson, Gunnar Gustafsson, Annelie Telleskog, Birgitta Malm-Johansson/Anders Johansson, Görild Svendsen, Ingrid Nordin, Gert Larsson, Johan Sundelius, Rose-Marie Karlsson, Lars-Göran Alvarsson, Anna-Lena och Ulf Folkesson, Finspång, Janita Eriksson, Göran och Karin Wickman, Edit Andersson, Lotorp, Berth-Arne och Hilli Maxe, Borggård, Anne-Marie Karlsson, Birgitta Nilsson, Åke och Kerstin Johansson, Sonstorp, Agneta Andersson, Lars Jern/Johanna Hjalmarsson, Hällestad, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Gösta Hultmark, Ljusfalllshammar, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum. Torsten Heimstrand, Inez Ek, Göran Fridh, Hanna Söderman, Göran Bergljung, Bodil Magnusson, Marianne Johnson, Hans Persson, Rosemarie Carlsson, Lennart Pehrsson, Christina Hertz, Norrköping, Annmari Johansson, Kristina Cronwall, Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Solveig Svahn-Pettersson, Linköping, Allan Carlsson, Norrtälje, och Maud Wulf från Burgsdorf i Tyskland.

Bill Persson bidrar med den nya ortskluringen: Fin+höjd. Svara på 070 413 14 62 eller sms:a.