GO´MORRON! Lisa Hellström är jurist på polismyndigheten i Norrköping. Sedan förra lördagen är hon också ny ordförande i Finspångs Kanotklubb. På årsmötet tog hon över uppdraget efter Helén Melvinger, som haft uppdraget i tre år och som avböjt omval på grund av ändrade arbetsförhållanden inom Ica-koncernen.

"Det ska bli kul. Tack för förtroendet," sa 30-åriga Lisa efter valet. Hon fullföljer därmed en tradition inom FKK. Pappa Anders har basat för klubben och farfar Börje, som var med om att bilda klubben på 1970-talet, har också haft förtroendeposten. Börje avled för ungefär ett år sedan och fick inte uppleva valet av sondottern Jag kände honom så pass mycket att jag vågar hävda att han varit stolt om han fått göra det.

Lisa Hellström har en aktiv karriär bakom sig inom kanotsporten i ungdoms- och juniorklassen. Hon ingick i den mycket starka kadern av FKK-ungdomar, som under de stora åren 2006-2013 härjade vilt i tävlingsvattnen i Sverige och paddlade hem åtskilliga SM- och DM-medaljer till klubben. På senare år har FKK inte haft samma flyt i verksamheten, men det är som i många andra klubbar, toppar och dalar kommer och går.

Lisa vill som nyvald ordförande betala tillbaka för de fina åren hon och kompisarna hade i klubben och arbeta för att hjälpa fram FKK till nya framgångar. Elitsatsningen är inte första prioritet för dagen för klubben, utan det är att entusiasmera så många ungdomar som möjligt att lära sig paddla och ha kul. Kommer det fram förmågor som vill satsa, så kommer de att få allt möjligt stöd för att nå så långt det går. Joakim Lindberg heter FKK:s nuvarande stjärna. Han är en av de bästa svenska seniorerna på längre distanser och hävdar sig också fint internationellt. Kanske kan Lisa Hellström vara med om att upptäcka en ny Jocke Lindberg i FKK. I styrelsen omges hon av Dag Hellström, Ulrika Runesson, Henrik Larsson, Tomas Johansson Lennart Lindberg, Dennis Lindberg, Lennart Skog och Morgan Larsson.

42 personer miste livet i tågkatastrofen vid Getå 1 oktober för 100 år sedan. Säkert har det skrivits åtskilliga spaltmeter om den händelsen. Finspångsbon Ulf Folkesson tycker att en annan katastrof 19 november 1918 fått för lite uppmärksamhet. Han syftar på ångbåten Per Brahes förlisning på ett stormigt Vättern. 25 personer, samtliga passagerare och all besättning, drunknade. Ångbåten bärgades fyra år därefter, 1922. Om detta skrev samma år signaturen Jerker Ring en liten bok. Namnet var en pseudonym för Sven Jerring, som senare blev Sveriges mest kända radioröst på såväl allmänna sidan som på sporten. Och så var han i decennier Farbror Sven i Barnens Brevlåda. Boken har Ulf Folkesson uppmärksammat mig på boken och den har jag nu läst.

De djupa hålen utanför Närsjukvården i Finspång har nu lagats provisoriskt, kanske efter att jag i förra spalten uppmärksammat förhållandet. Det blev bättre för bilister, men inte bra nog. Det räcker inte att lappa och laga med grus, det krävs asfalt. Hål och ojämnheter finns det också rikligt av på infarten mot Dunderbacksvägen 17-19. Jag berättade för en kamrat som bor på området att jag tänkte skriva om detta. Han svarade: "Gör du det, men det hjälper nog inte. Så här har det sett ut så länge, att besvärligheterna nog är K-märkta vid det här laget." Ja, vi får väl se...

5 december fyller Bertil Wall 90 år. Han tillhör en brödraskara som haft Finspångs idrott som fritidsintresse. Årtionde efter årtionde var Bertil en trogen gäst på många evenemang, främst fotboll. Numera, med ålderns rätt, har han inte samma ork att ställa upp. Där jag var på sportuppdrag, fanns också han. Stort grattis på din högtidsdag, Bertil.

Svappavaara långt upp i norra Sverige var rätt svar på förra ortskluringen. Den var nog lite knepig, men fram till lösningen kom följande: Rut Snabb, Leif Östberg/Regina Andersson, bröderna Ståhl, Per Dahlqvist, Gudrun Bengtsson, Rose-Marie Karlsson, Lars Liljeqwist, Bill Persson i Finspång, Edit Andersson, Janita Eriksson, Lotorp, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Ronny och Yvette Ripskog, Katterum, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Christina Hertz, Rosemarie Carlsson, Torsten Heimstrand, Göran Bergljung, Lennart Pehrsson, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Kerstin Eriksson, Ljungsbro, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm, Allan Carlsson, Norrtälje.

Lars Liljeqwist har gjort den nya ortskluringen: Jösse+hoppet. Svarsalternativen är 0122-171 40, 070-413 14 62 eller ett sms.