LÖRDAGSKRÖNIKA GO´MORRON!

Äppelträden led inte av sommarens hetta och torka, tvärtom mådde de bra. Det förde med sig att dessa trädgrenar nu bågnar av frukt. Även vårt enda, späda äppelträd i den lilla trädgården gav bra avkastning.

Maken till antal äpplen som just denna sensommar har jag inte sett Jag har gått och åkt bil på Finspångs samtliga bostadsområden och i varje trädgård har äpplena dignat från grenarna. Tyngden gör att många äpplen hamnat på gräsmattan, ja, på sina ställen till och med på trottoarer och gator. Flera villaägare har satt ut lådor med text som "varsågoda" eller "välkomna att ta för er." Sympatiskt gjort.

Artikelbild

| Arbetet pågår med att förändra Mollevallen. Det var dåvarande fritidschefen Göran Molander som stred för att planen skulle anläggas.

I dessa äppelsammanhang kan jag inte undgå att tänka på Finspångsoriginalet "Öschöta-Matts", som gärna kallade sig "Barnavännen Matts." Vid goda äppelår kom han vid denna tidpunkt på 1960- och 70-talet in på Folkbladets redaktion. Han lämnade fram en vit papperspåse på vilken han med blyerts tecknat ner en insändare, där han uppmanade Finspångs villaägare att skänka äpplen till de många barnfamiljer som inte hade tillgång till någon frukt. En sympatisk tanke och vädjan som han alltid undertecknade med "Barnavännen Matts.".

Djur och fåglar har nog inte trivts lika bra i sommar som äppelträden. Mona-Lisa Lindgren är tornseglarnas beskyddare på Dunderbacken. Hon för in datumen när tornseglarna anländer i maj och när de lämnar i augusti. Det har hon gjort i nästan 40 år. Hon tror att värmen påverkade att tornseglarparet, som årligen har sitt rede på en hylla under tegelpannorna på villataket, i år troligen bara fick en unge, möjligen två. På kvällen 23 augusti sågs tre svalor, dagen efter var de borta. Flytten till Afrika var inledd. Men fem dagar senare, 29 augusti, observerades konstigt nog en eftersläntare, sannolikt en unge. Så sent har Mona-Lisa bara sett tornseglaren tre gånger under sina 39 observationsår.

En rapport om tornseglarna har jag också fått av Ann-Katrin på Orrspelsvägen. Hon upplyser att tre tornseglare kom till Orrspelsvägen 12 maj och 13 augusti såg hon två exemplar, årets sista. Kanske Mona-Lisas fåglar? Fågelvägen mellan Orrspelsvägen och Dunderbacken är ju kort.

I juli revs den tidigare Shell-macken på Östermalmsvägen. Samtliga byggnader är borta, men bränslepumparna finns än så länge kvar. För Inger Skatka är synen vemodig. "Det blir lite nostalgi för mig", säger hon.

Makarna Skatka drev bensinstationen i Shells regi i 31 år. Dessförinnan hade de Nynäs-macken på samma plats i tre år. Shell-macken invigdes i september 1969 och nästa höst blir det 50 år sedan den öppnades. "Det var aldrig ledsamt under de där åren. Bara roligt och positivt att gå till jobbet och möta alla trevliga kunder", säger Inger. 18 år är det sedan makarna Skatka slutade. Mekonomen tog över och pumparna tillhör numera St1-kedjan. Blir tankningsmöjligheten kvar? Och vad blir det på området? Grönområde eller parkering?

På fotbollsplanen Mollevallen mellan Östermalmsvägen och Grosvadsområdet blir det framöver en cricketplan och en skateboardbana. Sandplanen anlades på 1970-talet och fick sitt namn efter dåvarande fritidschefen Göran Molander, som stred för att den skulle anläggas. I 25-30 år, innan konstgräsplanernas explosion, gjorde planen stor nytta för tidiga vårmatcher och för klubbarnas träning. Det spelades minst åtta matcher under en lördag och söndag.

Det är inte bara utanför Tegelbruket som okynneskörning bedrivs nattetid. Boende på De Wijks väg klagar på vrålande motorer, som stör nattsömnen. Spanarna noterar att augustianmärkningen på höga, yviga och skymmande häckar i vägkorsningar på Östermalm har resulterat i att några blivit nerklippta och sikten för trafikanterna avsevärt förbättrats.

En dag för tidigt säger jag i dag grattis till Leif Johansson, som på söndag fyller 70 år. Han är känd som "FAIK-Leif". Jag vågar påstå att han är föreningens störste supporter de senaste 50 åren. Leif är rörelsehindrad sedan barnaåren, men det har inte hindrat att han stöttat och varit närvarande och hejat på sin favoritklubb.

Här är skaran som löste förra månadens ortskluring (Koskullskulle): Gudrun Bengtsson, Bill Persson, Ruth Snabb, Ulf Folkesson, Rose-Marie Karlsson, bröderna Ståhl, Johan Sundelius, Lars-Göran Alvarsson, Leif Östberg/Regina Andersson i Finspång, Janita Eriksson, Göran och Karin Wickman, Edit Andersson, Lotorp, Sim Randmäe, Hilli och Berth-Arne Maxe, Borggård, Birgitta Nilsson, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Agneta Andersson, Hällestad, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum, Michael Johansson, Torsten Heimstrand, Göran Bergljung, Inez Ek, Christina Hertz, Lennart Pehrsson, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Kerstin Eriksson, Ljungsbro, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm, och Allan Carlsson, Norrtälje.

Månadens ortskluring levererar Tommy Ståhl och den lyder: "C+rovdjur+buske." Svarsalternativen är 0122-171 40, 070-413 14 62 eller sms:a.