LÖRDAGSKRÖNIKA

GO´MORRON!

Vad skulle mamma sagt och hur skulle mormor, sömmerskan, ha reagerat?

Artikelbild

| Krönikör Nilsove Magnusson är missnöjd med det höga bensinpriset.

Tankarna kommer fram när jag möter tonåringar med trasiga jeans både fram och bak. Att vara klädd så ute är fortfarande ett innemode som behåller greppet hos den yngre generationen. För en tid sedan började mina gamla jeans att bli ordentligt nötta såväl på knän som lår och ena skinkan. Man kunde inte bara ana skinnet under, man såg det.

Jag passade på att fråga en tolvåring och trettonåring om de tyckte jag skulle hänga med modet och fortsätta visa mig ute i jeansen. Deras intresse var svalt. De tittade på mig, men kommenterade inte frågan vidare. Jag misstänker att de tänkte ungefär, att gubbar i 70-årsåldern inte ska efterapa ungdomen. Så nu blir det nog så, att jag använder dessa jeans enbart när det är städdagar inomhus som utomhus.

Trasiga kläder gick jag aldrig i under uppväxten på 1950-talet. Både kläderna och jag skulle vara hela och rena. Mamma och mormor såg till det. Hål och revor lagades direkt av mamma. Var skadorna för avancerade ryckte sömmerskan mormor in och såg till att kläderna nästan blev som nya igen. Hur hade de kommenterat om de fått uppleva alla gapande hål i dagens jeansmode? Jag tror att de blivit mållösa.

Kan man tänka, bensinpriset har sänkts efter en period av stigande pris. I går, fredag, kostade en liter 95-oktanig bensin 16.06 kronor. 20 öre mindre än tidigare i veckan. Då tyckte jag att 16.26 kr börjar närma sig smärtgränsen för vad en pensionär som jag tål. Det är nog inte stopp här, men hoppas kan man ju. Kanhända stiltje en tid och sedan hoppar priset upp och ner.

Sommarens hetta är det stora samtalsämnet. Jag gästade Rejmyre marknad och stod, som misstänker jag många andra marknadsbesökare, ut i två timmar. På vissa partier var asfalten så het att det klafsade om sandalerna när jag gick. Det kändes som jag skulle fastna i vägen. Det blev inga långa samtal i solen med bekanta, de flyttade jag in i skuggan. Där var det drägligare. Rejmyre 2018 är den varmaste marknad jag upplevt. Kråkorna kraxar och måsarna skränar mer än vanligt i Finspång, tycker jag. Beror det på värmen?

"Har du sett parkeringsvakten i Finspång?", undrade en bekant som bor på De Wijks väg. "Det lär vara en man, men han är som Han där uppe. Han syns aldrig."

I varje fall märks han inte på De Wijks väg, där det generellt är parkeringsförbud. Bilar kan stå felparkerade både kortare och längre tid. Rekordet är en personbil som stod i en månad. Det är klart, blir man inte lappad för felparkering så fortsätter förstås bilägarna att stå där det är förbjudet.

Är det någon mer bilförare i Finspång som liksom jag upplever att många fotgängare slår ner på takten när de går på övergångsställen? "Bilarna kan vänta", är intrycket jag får att de tänker. Intensiva blickar i mobiltelefonen verkar vara viktigare än att kasta blickar på trafiken.

Villaägare på Tegelbruket får ofta nattsömnen störd av oljud av motorcyklar och bilar som okynneskör på Östermalmsvägen. "Det börjar bli dags att kombinera hastighetskameror med ljud- och bullermätare", kommenterar en villaägare som väcks av motorbullret.

Belysningsstolparna utefter GCM-vägen från Tegelbruket ut mot Butbro är opålitliga. De lyser inte alltid när de ska och ibland lyser de på dagtid. Enligt en person lyste armaturen hela dagen 21 juni, Sommarsolståndet. Det verkar bakvänt.

Ortskluringen för juli landade i Borensberg. Rätt svar fick jag av följande läsare: Per Dahlqvist, Rose-Marie Karlsson, Margot Persson, Ruth Snabb, Per-Erik och Marie Störe, Gudrun Bengtsson, Kerstin och Bengt-Arne Palmqvist, Gun Burman, Leif Östberg/Regina Andersson, Bröderna Ståhl, Stig Haage, Lars-Göran Alvarsson, Bill Persson, Lars Liljeqvist, Finspång, Janita Eriksson, Göran och Karin Wickman, Edit Andersson, Lotorp, Anne-Marie Karlsson, Birgitta Nilsson i Sonstorp, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Agneta Andersson, Hällestad, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Christina Spännar, Inez Ek, Göran Bergljung, Rosemarie Carlsson, Christina Hertz, Hasse Persson, Torsten Heimstrand, Michael Johansson, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Anders Perling, Norsholm, Kjell Jonasson, Söderköping, Leif Skeppstedt, Högsjö, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Kerstin Eriksson, Ljungsbro, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm, och Allan Carlsson, Norrtälje.

Månadens ortskluring har gjorts av Gösta Hultmark: "Nöt+växtlager -e+s+höjd." 0122-17140, 070-413 14 62 eller ett sms är svarsalternativen.