LÖRDAGSKRÖNIKA GO´MORRON!

Håller jag på att bli tokig?

Senaste tiden har jag väckts nattetid av knackningar på dörren, därav frågan. När jag tagit mig upp ur sängen - och det går numera inte alltid så raskt - fanns det ingen person på vare sig fram- eller baksidan av huset. Första gången hörde jag en knackning, andra gången tre i rad. Diskreta knackningar, inga våldsamma bultningar. Antingen är det någon som driver med oss, eller också har jag drömt. Tredje alternativet är att jag börjar bli tokig i knoppen.

Halkigt och besvärligt är det i Finspångs tätort. Värst drabbat är de mindre gatorna, p-platser, trottoarer och inne i bostadsområdena. Plogning och skrapning har inte varit den bästa på alla håll. Isvalkarna är många och sandningen sparsam. Se upp och titta ner är en befogad varning.

I onsdags förmiddag gick det illa för en äldre kvinna. Hon körde omkull på hala Södermalm. Jag råkade komma bilande strax därefter. Hon låg mitt på vägen med cykeln bredvid sig, utan att kunna förflytta sig. Hon klagade på smärtor i ena höften. Jag gjorde vad jag kunde för att förflytta henne in på trottoaren. Det dröjde säkert fem minuter innan en bilist i form av Janne Joelsson turligt kom förbi. Med gemensamma krafter kunde vi få in kvinnan i bilen och köra henne till hemmet, som dessbättre låg bara cirka 150 meter bort. Först ville hon inte höra talas om ambulans, men insåg sedan att värken var för besvärlig och jag fick tillåtelse att ringa nödnumret 112. Ambulansen kom och de båda sjukvårdarna tog över, medan Janne och jag kunde lämna den tacksamma kvinnan och känna att vi gjort en barmhärtig gärning.

En Finspångsbo har synpunkter på att flera vägskyltar är nötta och smutsiga. Han gav några exempel från Östermalm, men menar att det är likadant på andra områden. "Kommunen kunde åtminstone låta tvätta skyltarna, så att namnen blir läsliga", menar Finspångsbon. Han har en poäng. Jag har också sett skyltar som är ringrostiga och behöver fräschas upp eller bytas ut.

I början på februari skedde den första trafikolyckan i den hårt trafikerade Vallonvägsbacken. En långtradare och en personbil krockade, utan att personskador uppstod. När Arne Karlsson upplyste mig om krocken blev jag inte ett dugg förvånad. Incidenten visar att den tunga trafiken måste bort från Vallonvägen och en trafikspegel sättas upp vid korsningen Vallonvägen-Jonas Wenströms väg, där trafiken kommer från fyra håll. "Kanske trafikljus behövs", tillägger Arne.

Brevens Bruk var rätt svar på förra ortskluringen. Listade ut det gjorde: Margot Persson, Birgitta Jonsson Pedersen, Eva Norberg-Zetterfeldt, Ruth Snabb, Rose-Marie Karlsson, Per Dahlqvist, Freddy Andersson, Gudrun Bengtsson, Gunilla Nordin, Bill Persson, Leif Östberg/Regina Andersson, Gun Burman, Agnita Källgren, Lars-Göran Alvarsson, Bröderna Ståhl och Lars Jern/Johanna Hjalmarsson i Finspång, Janita Eriksson, Edit Andersson, Göran och Karin Wickman, Lotorp, Hilli och Berth-Arne Maxe, Tamara Antropova i Borggård, Maria Aspfors, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Ronny Ripskog, Katterum, Gudrun Holmgren, Grytgöl, Leif Skeppstedt, Högsjö, Göran Bergljung, Inez Ek, Christina Spännar, Christina Hertz, Rosemarie Carlsson, Lennart Pehrsson och Torsten Heimstrand, Norrköping, Maria Nordwall, Maj Johnson och Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm, Marcus Langbrandt, Ålberga, och Allan Carlsson, Norrtälje.

Birgit Svärd har gjort månadens ortskluring: ”Boplats+vattensamling”. Svarsalternativ: 0122-171 40, 070-413 14 62, eller sms:a.