Nilsoves Glimtar: Han Àr etta i vÀrlden

GOŽMORRON! GrÄtt, trist, dis och dimma. November blev en urtrÄkig mÄnad. Solen lyste med sin frÄnvaro och jag skulle inte tro att vi ens haft fem soltimmar. Natten till fredag kom första snön och, hör och hÀpna, nu fÄr vi se solen nÄgra dagar.

I 27-Ärige Joakim Lindberg har FKK i Är en kanotist som rankas etta pÄ vÀrldsrankingen pÄ K1 5000 meter.

I 27-Ärige Joakim Lindberg har FKK i Är en kanotist som rankas etta pÄ vÀrldsrankingen pÄ K1 5000 meter.

Foto: Arkivfoto

Krönika2019-11-30 06:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En liten solskenshistoria kan jag bjuda pĂ„. MĂ„nga av oss lĂ€r ha upplevt situationen att man tappat eller förlagt en kĂ€r Ă€godel. En del fick den aldrig tillbaka, en del hittade den efter en kortare eller lĂ€ngre tid. 

Det Àr musikern Bengt-Arne Palmqvist, som anslÄr tonen. Inför Allhelgonahelgen Äkte han och hustrun Kerstin till Mjölby och Boxholm för att smycka sina förÀldrars gravar. Under dagen upptÀckte Bengt-Arne att vigselringen saknades pÄ handen. De letade pÄ platserna de besökt och ringde en del samtal nÀr de kom hem till FinspÄng, utan resultat.

Bengt-Arne kom pĂ„ att han innan resan varit och lastat av en del skrĂ€p pĂ„ FinspĂ„ngs fina Återvinning. Han Ă„kte dit, trĂ€ffade en kvinna bland den hjĂ€lpsamma personalen och undrade om nĂ„gon möjligen hittat en vigselring som han blivit av med. ”Ja, den sopade vi upp i gĂ„r och den har vi lĂ€mnat in till Polisen”, blev svaret. En suck av lĂ€ttnad och förvĂ„ning drog förstĂ„s Bengt-Arne, som antagligen aldrig mer gör misstaget att skifta ringen frĂ„n ringfingret till lillfingret. Det var troligen dĂ€rför den gled av sĂ„ lĂ€tt pĂ„ Återvinningen.

StĂ„hl-mannen och Carlsson-karlen i FinspĂ„ng gör en pĂ„stötning till kommunen om det saknade uret i centrum. ”Inget har hĂ€nt under hösten. Vi vĂ€ntar pĂ„ att det ska komma upp. Vi tycker att ett sĂ„dant behövs”. Jag tycker att deras krav Ă€r vettigt, men jag tror att de mogna mĂ€nnen fĂ„r vĂ€nta ytterligare en tid med tanke pĂ„ kommunens anstrĂ€ngda ekonomi och besparingskrav. En klocka i centrum Ă€r nog inte högprioriterad nu. Tiden fĂ„r utvisa hur det gĂ„r och om Carlsson och StĂ„hl ska belönas för sitt engagemang i urfrĂ„gan.

FinspĂ„ngs Kanotklubb och hela FinspĂ„ng kan strĂ€cka pĂ„ sig. I 27-Ă„rige Joakim Lindberg har FKK i Ă„r en kanotist som rankas etta pĂ„ vĂ€rldsrankingen pĂ„ K1 5000 meter. Det Ă€r hans framskjutna placeringar med  bland annat tvĂ„ tredjeplatser i vĂ€rldscupen och en fjĂ€rdeplacering pĂ„ VM som fört ”Jocke” upp i topp pĂ„ just distansen 5000 meter Dessutom medaljer pĂ„ SM. Vilken finfin sĂ€song han lagt bakom sig och vilken pĂ€rla och prydnad han Ă€r för FKK och orten FinspĂ„ng. Han började paddla för FKK i tioĂ„rsĂ„ldern och nu Ă€r han i vĂ€rldseliten. 

FinspÄngs KK hade sin storhetstid Ären 2003-2013. Det var en period dÀr det fanns sÄvÀl topp som bredd i klubben och FKK hÄvade in mÀngder av SM-medaljer, frÀmst pÄ ungdomssidan. Precis som i sÄ mÄnga andra sammanhang i sportens vÀrld gÄr Àven FKK-verksamheten i vÄgor. Det Àr toppar och dalar sÄvÀl sportsligt som i antal aktiva, medlemsantal och i ledarkadern. Efter nÄgra jobbiga Är ser det ut att vÀnda. FKK var i somras representerat i sex internationella tÀvlingar och i sju tÀvlingar inom Sverige.

PÄ Ärsmötet gladdes FKK Ät att medlemsantalet stigit frÄn drygt 60 till 87. Henrik Larsson och Dag Hellström hyllades av Svenska Kanotförbundet för lÄng och förtjÀnstfull ledargÀrning. Klubben sjÀlv delade ut pris till Joakim Lindberg för hans framgÄngar ute i vÀrlden. Elias Friberg utsÄgs till bÀsta minior och David Gillberg, Theo Gillberg och Elias Friberg för trÀningsflit. Belönades gjorde Àven ledarna Agnes Lundberg och Joakim Svensson.

Lisa Åhlin (före detta Hellström) omvaldes till ordförande och omvalda blev Ă€ven ledamöterna Dag Hellström, Henrik Larsson, Ulrika Runesson och Tomas Johansson. Ny revisor blev Christian Hultgren efter avgĂ„ende Eva-Lotta Larsson. 

Slite pĂ„ Gotland var svaret pĂ„ förra ortskluringen. Somliga slet för att hitta rĂ€tt och klarade det, somliga gav upp. De som lyckades var: Ruth Snabb, Bill Persson, Bengt-Arne Palmqvist, Lasse Liljeqvist, Leif Östberg/Regina Andersson, Bröderna StĂ„hl, Gun Burman, Gudrun Bengtsson, Rose-Marie Karlsson, FinspĂ„ng, Janita Eriksson och Edit Andersson, Lotorp, Birgitta Nilsson, Sonstorp, Berth-Arne och Hilli Maxe, BorggĂ„rd, Frukostbordsgruppen pĂ„ HĂ€llestadgĂ„rden, Lars Jern/Johanna Hjalmarsson, HĂ€llestad, Yvette och Ronny Ripskog,  Katterum, Gösta Hultqvist, Ljusfallshammar,  Gudrun Holmgren, Grytgöl,  Christina Hertz, Göran Bergljung, Kjell Storm, Rosemarie Carlsson, Lennart Pehrsson, Torsten Heimstrand, Norrköping,  Jan-Olof Ek, KolmĂ„rden, Gun-Britt Holmgren, Linköping,  och Allan Carlsson, NorrtĂ€lje. 

Bo Sonelin har gjort mÄnadens kluring: HökfÄgel+skyddsskÀrm+sigma+Gulf. 070-413 14 62 eller ett sms gÄr bra att svara pÄ.