Miljöpartiet har två mandat i kommunfullmäktige sedan valet 2014. Vänsterpartiet har fyra och Socialdemokraterna 20. Det är MP, V och S som har styrt Finspång politiskt i snart åtta år.

Ni har mycket makt i förhållande till ert mandat?

– Det handlar om ett bra och sunt samarbete, där vi respekterar varandra och där bra idéer är viktigare än partitillhörighet. Vi får en chans att vara med och påverka beslut utifrån vårt perspektiv. Sen handlar det givetvis om att kompromissa. Att få igenom hälften av vår politik i verkligheten, är bättre än allting i fantasin. Vårt mål är att behålla de två mandat vi har, eller öka med något mandat vore förstås bra, sammanfattar Herman Vinterhjärta som är miljö- och samhällsbyggnadsråd.

Artikelbild

| Miljöpartiet i Finspång vill fortsätta arbetet med ett mer hållbart samhälle.

Miljön är en fråga som engagerar många och ändå har Miljöpartiet, på riksnivå, all möda i världen att klara sig över fyraprocentspärren i olika opinionsmätningar.

– Det är alltid svårt för ett mindre parti att hävda sig i regeringsställning. Jag tycker vi får oförtjänt mycket "stryk" på riksnivå.

Ett mer hållbart samhälle, där barn får ta mer plats är parollen för Miljöpartiet lokalt i kommande val.

– Omställningen måste fortsätta. Det är bråttom, men vi ska samtidigt tänka långsiktigt och inte riskera vår ekonomi för det. Om vi planerar så att barnen få ta mer plats i olika sammanhang är jag säker på att vi får ett tryggare samhälle, poängterar Vinterhjärta.

Hur ska det ske i praktiken?

– Torgytan som vi har gjort om i centrum den här sommaren är ett bra exempel på det. Mer lekplatser är en annan sak. Få till exempel föräldrar att ställa bilen hemma och låta barnen cykla till skolan. Nu blir det otryggt eftersom det är många bilar som snurrar runt skolorna.

Han och partivännen Ingrid Ahlström är på väg mot sina tredje och sista mandatperioder. Miljöpartiet har som regel att efter tre mandatperioder så har man gjort sitt i kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

– Det är rotationsprincipen som gäller, det är för att det inte ska bli några heltidspolitiker som kan tappa förankringen med verkligheten. Så efter nästa mandatperiod måste två nya personer in istället för Ingrid och mig.

Har ni några som står på tur och vill ta över efter er?

– Vi har fler namn på vår lista, men vilka det blir är för tidigt att säga . Vi har tid på oss att ordna det till nästa val, försäkrar Herman Vinterhjärta.