– Jag och min familj kom till Finspång från Irak för tio år sedan och vi trivs verkligen. Här är det lugn och ro. I mitt hemland var det mycket oroligt och krig när vi flydde därifrån, säger Mona i lokalen utmed Bergslagsvägen som tidigare under många år varit guldsmedja.

Mona målade även i hemlandet och har en examen i konst från universitetet i Bagdad där hon också genomfört flera utställningar.

– 1994 var jag med på en samlingsutställning i Amman, Jordanien. Jag har alltid gillat att rita och måla, enda sedan jag var barn.

Artikelbild

| Blommor. Starka färger och blommor är något som Mona tycker om att måla.

Att Mona gillar starka färger och blommor som motiv går inte att ta miste på.

– Jag älskar blommor och alla fina färger. Nu målar jag mer och mer här i butiken, jag har helt enkelt ingen plats hemma, förklarar hon och skrattar.

Mona målar modern abstrakt konst i olja och akryl. Våren 2017 hade hon en utställning på ABF i Norrköping. Hennes första utställning i Sverige.

– Det kändes bra att visa upp vad jag har gjort. Under 2018 har jag en planerad utställning i Finspångs konstförening.

Artikelbild

Mona arbetar på Hans&Greta, som ligger i direkt närhet till hennes egen butik.

– Det går bra att springa emellan. När jag är ledig kan jag vara här och måla och ha öppet. Mina barn är här ibland och hjälper till, berättar hon.

Artikelbild

Hur gör du för att få inspiration att måla en tavla?

– Först sätter jag mig ned och funderar lite och ritar på ett block. När jag tycker att min idé är färdig så börjar jag måla. Vissa tavlor går snabbt att måla, säger Mona Karim Abbas.