– Jag startade den ideella föreningen "Under kevlaret" 2016, efter att två av mina bästa vänner kom till mig och berättade att de mådde dåligt och bar på självmordstankar. Jag började fundera vad det berodde på och att vi killar/män är dåliga på att prata och visa vad vi känner, sa Mårten Granlund efter att cirka 300 gymnasieelever från Bergska gymnasiet lämnat Kulturhuset.

Mårten tog upp olika företeelser som har med machokulturens normer att göra och ställde det mesta på sin spets.

– Varför är vi killar på ett sätt och varför har vi förväntningar på oss att vara hårda och osårbara? Var kommer de förväntningarna ifrån? undrade han från scenen.

Artikelbild

| Eleverna Jeremias Zetterfeldt och Viktor Bark ställde frågor till Mårten Granlund.

Den Vadstenafödde 23-åringen har själv drabbats av ångest utan att egentligen veta varför.

– Helt plötsligt började jag gråta och kunde inte sluta. Andetagen blev också korta och svåra. Först trodde jag det rörde sig om astma, men det var ångest. Hur kunde jag som har det så bra drabbas av ångest? Jag hade inte varit med om något traumatiskt, berättade Mårten och fortsatte:

– Den dagen lämnade jag vårdcentralen och trodde det var var något stort fel på mig. Först tog jag på mig en "mask" och visade inget utåt. Jag hade egentligen ingen att prata med, kompisar och föräldrar pratar man inte med om sådant, i alla fall gör inte de flesta det. Inte jag heller.

Att den psykiska ohälsan ökar i samhället, inte minst bland ungdomar är allmänt omvittnat.

Artikelbild

| Kurator Therese Cumming förklarade att många ungdomar känner stress och press över att prestera i skolan.

– Tyvärr är det så och vår chattlinje som vi har fyller verkligen ett behov, sa Mårten.

Eleverna Jeremias Zetterfeldt och Viktor Bark tog ett snack med Mårten efter föreläsningen.

Artikelbild

| Mårten Granlund framhöll Benjamin Ingrosso och Felix Sandman som två exempel på den nya manligheten.

– Det var bra att du inte tog bort den "gamla" manligheten helt, att man inte behöver ändra sig totalt. Det kan istället bli en annorlunda manlighet, säger Jeremias.

– Precis! Det är så jag vill att det ska landa, svarade Mårten.

Artikelbild

Föreläsningen med Mårten Granlund var en del i Bergskas värdegrundsvecka.

– Skolan har ett kunskapsuppdrag, men också ett demokratiskt uppdrag. Vi vill ge eleverna en bra värdegrund att stå på. Den här veckan har vi haft olika föreläsningar. Författaren Roz Aslanian, som var med om den fruktansvärda branden i Göteborg för 20 år sedan när många ungdomar dog, har också varit här och föreläst. Sedan fortsätter samtalen i klassrummen, sa Therese Cumming, kurator på Bergska gymnasiet.

Hur mår dagens elever?

– De är i en del av livet när de ställer många frågor till sig själva. Det är många som till exempel känner stress och press över att prestera på olika sätt, berättade Therese Cumming.