Under lördagen var det vernissage för Lotorpskonstnären Marie Åkerlunds utställning i Finspångs Konstförenings lokaler på Bruksgatan.

Hon har mottagit flera internationella konstpriser, ställt ut åtta gånger i USA och i flera europeiska länder som Tyskland, Österrike, Italien, Frankrike och Danmark.

Men det är utställningspremiär i Finspång.

Artikelbild

| Sevärt. "Strandsatt" är ett av många tjusiga verk på utställningen.

– Jättespännande. Vi är stolta över att en så känd Finspångskonstnär ställer ut hos oss, säger Anita Mattisson i Finspångs Konstförening.

Trots alla framgångar och erfarenheter känner Marie av pressen att prestera.

– Det är stor press på mig att göra något bra på hemmaplan. Samtidigt är det de höga kraven på mig själv som driver mig att alltid vilja göra något bättre. Jag har jobbat häcken av mig det här året med tre separatutställningar, säger Marie Åkerlund.

Sammanlagt 30 verk visas upp i utställningen som pågår till 28 oktober.

Artikelbild

| Beskåda. 30 av Maries målningar går att beskåda i Finspångs Konstförenings lokaler. Ett av dessa är "Fånga dagen".

– De flesta tavlorna är från 2017. Det är en blandad kompott: mystik, skogar, porträtt, abstrakt och änglar. Det är jättekul att ställa ut på hemmaplan. Jag väntar besökare både härifrån och utifrån, till exempel Sörmland.

I december ställer hon ut för nionde gången i USA.

Artikelbild

| Får. Även djuren tar plats bland målningarna. "Mufflonfår" är ett exempel.

– Jag ska delta på Art Basel i Miami. Det är en av de viktigaste konstmässorna, som går att jämföra med Art Expo i New York. Jag är även stolt över att vara representerad på European Art Museum i Danmark. Besöket i Fredriksvaerk gav mig mycket. Det är en stad där kulturen verkligen är i fokus, konstaterar Marie Åkerlund.