Den senaste månaden har flera bil- och däckfirmor i Finspång utsatts för inbrott.

I början av oktober drabbades G-sons Gummi på Levertorpsvägen.

– Inbrottstjuvarna bröt sig in och tog sig förbi larmet. De stal mellan 80 och 90 lastbilsdäck, två traktordäck och 16 lastbilsfälgar. Det totala värdet är cirka 250 000 kronor, berättar Timo Raninen, platschef, G-sons Gummi.

Han betonar att stölden har ställt till stora bekymmer.

– Inte roligt när sånt här händer. Det ställer till mycket besvär. Vi har fått beställa hem nya däck till våra kunder. Vi har varit tvungna att lösa det här.

G-sons Gummi är en fullserviceverkstad, som har mer än 40 års erfarenhet av branschen. Företaget tar sig an alla uppdrag när det gäller däck, fälgar eller service för motorcyklar, personvagnar, lastvagnar, skogsmaskiner, truckar eller entreprenadfordon.

Finspångsfirman tänker göra allt för att något liknande inbrott inte ska inträffa i framtiden.

– Vi har uppgraderat larmet. Nu kan man inte ens andas här inne, för då går larmet, säger Timo Raninen.

Även Finspångs Bilmarknad på Skäggebyvägen har drabbats. I slutet av oktober bröt sig någon eller några inbrottstjuvar in i fastigheten och stal ett stort antal däck.

– Vi blev av med 200 däck till personbilar. Värdet på stöldgodset är 490 000 kronor, berättar Christian Abrahamsson på Finspångs Bilmarknad.

Trots larm hade förövarna lyckats ta sig in i byggnaden.

– Nu har vi skaffat "livekameror", som filmar 24 timmar om dygnet och larmet har förbättrats.

Stölderna ställer till det ordentligt när det är som mest hektiskt, i "däckbytartider".

– Det är tråkigt och skapar så mycket merarbete. Vi har fått beställa hem nya däck till våra kunder. Vi räknar med att sista omgången ska komma under veckan, säger Christian Abrahamsson.

Gre-Gab:s däck på Skäggebyvägen har också utsatts för inbrott. I mitten av oktober bröt sig några gärningsmän in och stal ett stort antal däck. Värdet på stöldgodset är oklart.

– Det har varit en del bildäckstölder på sistone. Det är jättesvårt, vi har inga vittnesuppgifter, men det finns misstankar om att gärningsmännen har specialiserat sig på däckstölder. Tekniker har varit på plats och säkrat lite spår. Vi avvaktar analyssvar, säger Fares Dawoud vid Finspångspolisen.