Finspångsledare En ospännande sak med valet i Finspång är tävlingen om största parti. I valet 2014 vann Socialdemokraterna 43, 6 procent av rösterna. Finspångs S överträffade därmed S resultat i riksdagsvalet med dryga 13 procentenheter. Om vi antar att skillnaderna mellan riks- och kommunsiffrorna står sig även i år så indikerar det att S i Finspång får cirka 38 procent av rösterna i kommunvalet. Inget annat parti kommer hur som helst att ens vara i närheten av Socialdemokraterna.

Ulrika Jeansson gör sitt första val i rollen som kandidat till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Även om hon redan nu vet att hon vinner valet på söndag så finns det utrymme för många spännande tankar om vad hon vill göra med makten och med vilka hon vill göra det.

För ett par veckor sedan hade jag förmånen att leda en valdebatt i Rejmyre Folkets Hus där ledande företrädare för alla Finspångspartier var på plats. Debatten var påfallande samarbetsinriktad. Centerpartiets Hugo Andersson och även - kanske något mer förvånande - Inge Jacobsson (M) och Ulrika Jeansson framstod som samstämda om vad som behöver göras med skolorna, äldreomsorgen och räddningstjänsten; ett traditionellt konfliktigt område i politiken. Samarbetsmöjligheterna är kort sagt stora för Ulrika Jeansson om det gnisslar med V och MP som hon regerar med idag.

Artikelbild

| Inge Jacobsson (M) är samarbetsinriktad.

Herman Vinterhjärta i Miljöpartiet kan möjligen ligga lite pyrt till. I förra valet gjorde MP i Finspång ett val som låg under rikspartiets siffror. Är det samma visa även detta år kan det finnas risk att MP inte klara spärren på två procent i kommunvalet. Å andra sidan lär Vänsterpartiet - som traditionellt gör bättre lokalval i Finspång än vad riksdagskollegorna mäktar med - kunna öka från åtta och till kanske 14 procent. Men som sagt, skulle det behövas för Finspångs bästa så ser jag inga som helst problem för S att samarbeta med några eller alla allianspartier. S är också flera mil bort från att vara det stöddiga parti som fick Elisabeth Rehn att 2008 - då gruppledare för V, nu kandidat för L - att bryta samarbetet med S och bilda allians med de borgerliga.

SD fick 9, 7 procent i kommunvalet 2014. Vilket var mycket mindre än vad de fick i riksdagsvalet. Jag hoppas väljarna gör samma bedömning i detta val. Vid debatten i Rejmyre framstod det nämligen som övertydligt att SD: s gruppledare Torgny Maurer inte har en susning om vad en kommun är och gör.

Vill SD bli taget på allvar i Finspångspolitiken så behöver partiets ledamöter - som kommer att bli flera efter valet på söndag - ödmjukt visa att de vill lära sig hur politiken fungerar och ta sig an de viktiga välfärdsfrågorna med respekt och anständighet. Att tjoa om invandrares uselhet i tid och otid är nämligen inte mycket värt i den praktiska verkstad som kommunpolitiken är.