Svaret är att församlingen har den mycket aktiva Musikgruppen, som med jämna mellanrum ordnar publikdragande arrangemang, både i kyrkan och det närbelägna församlingshemmet.

Men vad döljer sig bakom den här gruppens arbete?

– Orsaken att vi gör det här, är att vi vill se till att kyrkan används och får ta emot många besökare, säger Gösta Johansson i Musikgruppen.

– Dessutom, tillägger Marianne Persson, tycker vi det är roligt att kunna bjuda Hällestad med omnejd på fina kulturella upplevelser, utan att de behöver åka in till Finspång eller Norrköping varje gång.

Hur började verksamheten med Musikgruppen?

– Redan 1994 arrangerade Hällestads MHF, där jag också är med, en konsert med Ingmar Nordström på saxofon och dragspelaren Ingemar Hedberg i kyrkan, minns Gösta Johansson. På den tiden hyrde vi kyrkan av församlingen och innan Musikgruppen bildades, så hann vi även ta hit bland annat Putte Wickman, Åsa Jinder och Dana Dragomir.

– Men 1997 kom det en ny kantor till Hällestad, Kristine Svensson, och på hennes initiativ bildades Musikgruppen, som alltså firar 20-årsjubileum i år.

– Och sedan dess har vi ordnat med allehanda arrangemang i kyrkan och församlingshemmet.

Vissa i Finspångs församling är kritiska till att ni tar entré till arrangemangen, eftersom man menar att kyrkan alltid ska vara gratis att besöka?

– Den kritiken vet vi om, men vi är övertygade om att de allra flesta tycker det är okey att betala entré, när kända artister kommer hit. Kyrkan är dessutom den enda stora lokalen vi har i Hällestad, så utan den skulle vi inte kunna ha såna här stora arrangemang.

Brukar arrangemangen ge ett överskott?

– Ja, oftast blir det vinst, säger Gösta Johansson. Och den vinsten använder vi dels till att skänka medel till bl.a. Svenska kyrkans fasteinsamling som har olika teman varje år. Vid senaste mötet beslutade vi att skänka pengar till Kyrkornas Julinsamling i Finspång. Dels sparar vi lite i vår kassa, utifall att något arrangemang inte ger vinst, vilket händer. En del arrangemang är gratis för besökare men en utgift för Musikgruppen.

– Dessutom har vi bidragit med pengar till att köpa in en ljudanläggning till församlingshemmet och nya högtalare till Folkströms kyrka, där vi också anordnar en del arrangemang.

Och allt gör ni ideellt?

– Ja, vi i Musikgruppen arbetar helt ideellt och vår drivkraft är som sagt att ge Hällestad med omnejd något extra i arrangemangsväg och dessutom bidra till att många besökare kommer till kyrkan.

– Vi ser oss som vilken annan grupp som helst inom kyrkan. Det finns ju syföreningar, internationella gruppen med flera och så vi i Musikgruppen som vill visa att kyrkan kan ha en bred verksamhet för många besökare.

– Dessutom kan jag berätta att vi lyckats få många av artisterna att även göra ett kortare framträdande på vårt äldreboende Hällestadgården. Bland annat Jeja Sundström, Inger "Pippi" Nilsson och John Pohlman, vilket varit mycket uppskattat.