I år var julen annorlunda. Visst, jag drog några vändor i affärer för att hitta lite julklappar, köpa lite julmat och glögg. Men det mesta i julklappsväg som kom hem till familjen levererades till dörren eller närmaste paketombud. Trots stora rubriker i tidningarna om motsatsen så levererades grejerna i tid och intakta. Smidigt!

Näthandeln har i år tagit ett skutt uppåt. Konsumtionen sker idag genom en knapptryckning istället för genom pakethets och oönskad interaktion med stressade medmänniskor. Om man inte har lust att träffa någon så finns det nu för tiden alla möjligheter att slippa.

Nu är det inte så att det är enbart positivt. Näthandeln håller på att förvandla Finspångs sprudlande stadskärna till en öken. Butiksdöden är inne i en ny fas. Bergslagstorget ser mer och mer ut som om någon har släppt en neutronbomb; människorna är borta, men byggnaderna står kvar. Tur att Systembolaget och Grillen (ännu) finns!

Nu är väl inte allt näthandelns fel. Folk går inte ut så mycket längre. Det swipas åt både höger och vänster. Folk nätdejtar och hoppar över det lite jobbiga krograggandet som var nödvändigt förr i tiden om man ville bilda familj. Joggingturen har ersatts med gymmande. Promenaden ner till biblioteket för att läsa morgontidningen är eliminerad pga tidningarnas nätupplaga. Är du sjuk? Inga problem, till och med doktorn finns på nätet och du kan säkert få din medicin hemkörd.

Inte för att det finns några större lockelser med att vara ute heller. Vädret är inte så charmigt och oxveckorna inbjuder mest till slösurfande och impulsköp på Ebay. Så är det så konstigt om man beställer en online-pizza eller en matkasse som levereras till dörren?

”Jobba hemifrån” är en fras som hörs allt oftare. En försiktig gissning är väl att det är en trend som kommer att tillta framöver. Rent ekologiskt är det en hit. Transporter av våra kroppar är dumt på flera sätt.

Krig är också något som kan göras på behörigt avstånd. Drönarpiloterna sitter på en militärbas i Maryland och kastar bomber på Talibaner i Afghanistan. Allt går att göra ”hemifrån” på distans. Förra årets julklapp- Virtual reality- glasögonen, ger en försmak om vart vi är på väg. I rask takt är vi på väg mot en värld utan direkt social interaktion.

Finns det inget hopp för oss nostalgiker som gillar att snacka lite med folk och njuta av vackra Finspång IRL? Jorå, vänta bara. När våren kommer till Bruksparken och alla sjöar blir badbara. När fåglarna kvittrar, så kommer folk att ge sig ut- hoppas jag i alla fall!