Siemens gasturbin SGT-800, i så kallat single lift-utförande, har gasturbin, växel och mekaniska kringsystem färdigmonterade på en och samma bottenram för att spara utrymme och installationstid hos kund.

Gasturbinerna ska tillsammans med en ångturbin i kombicykelutförande leverera cirka 440 megawatt (MW) el till invånarna i landet och kunna fungera som balanskraft för landets utbyggnad av förnyelsebar energi.

– Med den här ordern skriver vi ett nytt kapitel i vår framgångssaga i Latinamerika och stärker vår position ytterligare på marknaden. Siemens konstruerade anläggningen baserat på en noggrann analys av Panamas elnät. Resultatet är ett kraftverk som maximerar verkningsgraden inom flera lastområden och säkrar maximal drifttid tack vare vår erkända gasturbinteknologi, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång, i ett pressmeddelande.

Kunden är det Kina-baserade företaget Shanghai Electric Group Co. Ltd. som bygger anläggningen åt slutkunden, kraftleverantören Martano, Inc. Driftsättning är planerad till hösten 2020.

Siemens del i uppdraget innefattar sex gasturbiner av modell SGT-800, en ångturbin av modell SST-600 tillverkad av Siemens i Tyskland, styrsystem Simatic PCS7 för gasturbinerna och SPPA-T3000 för ångturbinen, samt leverans av sju generatorer och sex ångpannor. Den nya anläggningen ska byggas i kuststaden Colón vid Karibiska havet och eldas med flytande naturgas.

"Med sin höga verkningsgrad vid dellast och goda möjligheter till flexibel drift kommer den nya kombianläggningen att fungera som ett komplement till andra mer fluktuerande energislag och därmed stötta Panamas regeringsplaner att utöka andelen förnybara energikällor som vind och sol i sin energimix till 70 procent", skriver Siemens i pressmeddelandet.

För en vecka sedan skrev vi om Siemens planer på att tillfälligt stänga ned enheter världen över inom power & gas, där Siemens i Finspång ingår. Hans Holmström dementerade då de uppgifterna och sa att det inte gällde Finspång. "Vi har alldeles för mycket att göra för att kunna slå igen ens en kort stund", var hans kommentar då.

Något som alltså bekräftas av den nya storordern till Panama som lär ha ett ordervärde på över en miljard kronor.